Engel met vele vleugels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angel with ten thousand wings door Shirazeh Houshiary, 1987

 

 

Engelenzoektocht

 

In de jaren 1985-1987 onderzocht de kunstenares het fenomeen engel en de symboliek achter de gevleugelde figuur. Het project resulteerde in een aantal kunstwerken met titels als ‘The Round Angel’ (1986), ‘Distance is Lit by Round Wings’ (1986), ‘The Angel of Thought’ (1987), ‘Round Wings’ (1987), ‘Beating of her Wings’ (1987), ‘Dark Angel’ (1987) en ook ‘The Angel with Ten Thousand Wings’ (1987).

 

De werken zijn allen opgebouwd uit gebogen, gevouwen en puntige vormen. De vleugelvormen hebben een zilverachtige kleur als ‘het wit van maanlicht’. Een aantal werken heeft de engel zelf tot onderwerp, andere werken als ‘The Angel with Ten Thousand Wings’ alleen de vleugel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het goddelijke zelf

 

Houshiary's besluit de engel tot onderwerp te nemen was ingegeven door haar belangstelling voor universele symbolen. De notie engel is al heel oud en ontwikkelde zich in verschillende culturen. De gedachte dat er wezens zijn die als tussenpersoon fungeren tussen het heilige domein en het aardse domein, bestaat in alle wereldgodsdiensten; het christendom gaf de engel de meest coherente vorm van gevleugeld wezen.

 

De term angel, engel is afgeleid van het Griekse woord angelos en heeft een equivalent in het Hebreeuwse woord voor boodschapper mal'akh. De rol van de engel is de zin en de bestemming van de mensheid te ontsluieren. Engelen zijn daarom behulpzaam in een individuele zoektocht naar zelfkennis. Voor Houshiary is kunst maken een activiteit die de kunstenaar in staat stelt deze zoektocht te documenteren en kunst kan gezien worden als een uiting van het streven van een individu naar de eenwording met zijn goddelijke zelf. Houshiary: ” I think the image of the angel is probably the image of the divine self, ultimately, and to understand it one has to understand oneself, to understand one's own angel”.

 

 

 


 

Shirazeh Houshiary (1955)

 

www.shirazehhoushiary.com

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller