Stabile-Mobile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maquette door Alexander Calder, ca 1976

 

 

De directeur van het Kröller Müller museum van destijds, Rudi Oxenaar, had Calder midden zeventiger jaren gevraagd een sculptuur te maken voor de beeldentuin van het museum. Calder kwam met zijn vrouw naar Nederland om een goede plek uit te zoeken. Na het bezoek schreef Oxenaar aan Calder:

 

“We are of course greatly looking forward to further news about the piece fot Otterlo and although the bear never tells what he has in mind, allow me to say that I would hope it to be a combination of stabile and mobile.”

 

Een paar maanden later arriveerde de maquette met de gehoopte combinatie. Maar kort daarna stierf de kunstenaar aan een hartaanval, het ontwerp werd nooit uitgevoerd.

 

 

 

 

 

 

 

Op de achtergrond een schaalmodel van ‘La grande vitesse’ van Alexander Calder

 

 

 


 

Alexander Calder (1898–1976)

 

Calder werd in de VS geboren, zijn ouders waren kunstenaars. Als kind maakte hij al figuurtjes uit allerhande materialen maar toch koos hij in eerste instantie voor een ingenieursopleiding. Daarna trok hij naar de kunstacademie. In de jaren 1926-1933 woonde Calder in Parijs wat bepalend was voor zijn ontwikkeling als kunstenaar.

 

Eerst werkte Calder figuratief met metaaldraad waarbij beweging een steeds belangrijker element werd. Na een bezoek aan het strakke atelier van Mondriaan voltrok zich een ommekeer. Zijn werk werd abstract maar hij behield zijn passie voor beweging en evenwicht en verwerkte dat in zijn sculpturen. Calder maakte in grote aantallen zijn beroemd geworden zwevende beeldhouwwerken, de mobiles. Zijn staande werken, de stabiles, zijn ‘schilderijen in de ruimte’, Calder stelde: “I paint with shapes”.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Tentoonstelling over Alexander Calder in het Gemeentemuseum Den Haag, voorjaar 2012

 

 

Foto’s:  februari 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller