Paard en ruiter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cavalio e cavaliere door Marino Marini, 1951-1955

 

Aangekocht in 1958;  het beeld stond op de tentoonstelling Sonsbeek ‘52

 

 

                                                                           

 

 

 

 

 

 

Oorlogsherinneringen

 

Het centrale thema in Marini’s oeuvre is paard met ruiter. Zijn eerste werk met dit motief maakte hij in 1936 en zijn vroege beelden laten een rustige gebalanceerde ruiter zien op de rug van zijn paard. Maar na de Tweede Wereldoorlog doorbrak Marini dit klassieke evenwicht en begon meer en meer paard en ruiter in ongemakkelijke houdingen uit te beelden, de figuren stralen onrust, schrik en paniek uit. Het is zijn verwerking van beelden uit de oorlog. De ruiters die Marini in de jaren zestig en zeventig maakte, lijken gebroken en verkoolde ledematen te hebben alsof ze door de bliksem zijn getroffen. Marini was bevangen door onzekerheid en wanhoop over de toekomst van de wereld waarboven de dreiging van de atoombom hing.

 

 

 

 

 

 

 

Hymne aan het paard

 

In het boekje ‘Marini’ uit de serie ‘Europese beeldhouwkunst schrijft Allert de Lange in 1954:

 

“Met een razende scheppingsdrift arbeidt Marini sedert 1936 aan een indrukwekkende hymne aan het paard. [..] Geen ander thema heeft Marini, plastisch en emotief, zo sterk geboeid en nergens anders heeft zijn stijl een ingewikkelder evolutie doorlopen.

 

Aanvankelijk zuiver frontaal en statisch als bij de archaïsche Romeinse beelden, gaan vormgeving en houding langzamerhand overhellen naar de vroeg chinese grafceramiek der Han’s: sober gestyleerd, monumentaal en vol beweging. Aldoor wordt de deformatie verder doorgedreven: man en dier vergroeien weldra tot één massa, steeds dynamischer en steeds nerveuzer, tot alles opgaat in een wild, barok expressionisme van louter rythme en kracht.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Marino Marini (1901-1980)

 

Wikipedia              Marini Museum Florence

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller