Judith en Holofernes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giuditta e Oloferne door Arturo Martini, 1932-33

 

 

Wie het informatiebordje bij het beeld leest en de Italiaanse titel niets zegt, denkt van doen te hebben met een scene uit een klassieke Griekse tragedie waarbij een masker gebruikt wordt. Maar het blijkt om iets anders te gaan, het is een scene uit een apocrief verhaal over Judith en Holofernes.

 

 

 

 

 

 

Dodelijke verleiding

 

Apocriefe boeken bevatten religieuze verhalen die niet tot de officiële Hebreeuwse bijbelteksten behoren. Het verhaal over Judith en Holofernes is zo’n verhaal. Judith was een mooie weduwe, Holofernes een generaal van de Babylonische koning Nebukadnezar. De generaal trok naar Israel om het volk te onderwerpen uit wraak dat het zijn koning niet had gesteund in een oorlog. Nadat zijn leger kwartier had gemaakt bij de waterbronnen van de stad waar Judith woonde, besloot zij te handelen. Met een aantal kruiken wijn als geschenk en een dienstmaagd aan haar zijde maakte zij in de avondschemer haar opwachting bij de tent van Holofernes. De generaal was zeer gecharmeerd van zijn onverwachte en bevallige bezoek en stuurde zijn personeel weg. Judith voerde hem dronken en, met de hulp van haar metgezellin, onthoofde de man. Het leger, dat beroofd was van zijn leider, sloeg de volgende dag op de vlucht.

 

Vele schilders als Caravaggio, Michelangelo, Botticelli en Rembrandt hebben zich laten inspireren door het verhaal, Martini heeft het in steen vastgelegd. Hij heeft daarbij voor een andere weergave gekozen dan de schilders in de eeuwen voor hem. De beide vrouwen kijken niet vastberaden of zelfverzekerd, maar geschrokken en bang. Verder beeldde hij Judith naakt af, zij heeft verder moeten gaan dan wijn drinken alleen. De meeste schilders staken Judith volledig in de kleren, ook bij de decapitatie.

 

 

 

              

 

Cristofano Allori, 1613           Lucas Cranach de Oude, 1530           Botticelli, ca 1495

 

 

 


 

Arturo Martini (1889-1947)

 

Wikipedia

 

 

De beeldentuin van het Kröller Müller opende 8 mei 1961. In februari dat jaar sprak de Telegraaf met de directeur Bram Hammacher; een citaat:

 

                   

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  september 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller