voor Mnemosyne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

of Five secrets of the Waters door Ana Maria Tavares, 2008

 

 

Ana Maria Tavares werd uitgenodigd om voor de tentoonstelling Sonsbeek 2008 met het thema Grandeur, een werk te maken. Ze raakte geïntrigeerd door de nauwe band die Nederland heeft met water en deze fascinatie was de basis voor het kunstwerk ontworpen voor Sonsbeek.

 

De Veluwe kent sprengen, door mensen gegraven of verlengde beken. Sprengen worden gemaakt door een gat te graven in een helling tot de grondwaterspiegel bereikt is. Uit deze sprengkop stroomt het water door druk naar de oppervlakte en vervolgt zijn weg via een gegraven beekloop.

 

 

 

 

 

 

De sprengen brachten de Veluwe in vorige eeuwen economische bloei. Watermolens op de sprengen brachten o.a. de papierindustrie tot leven. Tavares bepaalde de plaats van vijf knooppunten van ondergrondse waterstromen, hier ‘sprengkoppen’ genoemd, met behulp van een pendelaar en markeerde ze met een ronde spiegel met brede stenen rand. In de rand staan woorden gegraveerd:

 

                               Desire, Deserve, Delight,

                               Still Life,  Sparkling Water, Still Water

                               Desire, Deserve, Delight,

 

 

Het is een herinnering aan de vroege tijd van de mens, toen de overgeleverde kennis van wateraders van levensbelang was. Wat stroomt daar onder de grond? Welke watergeesten hebben deze bronnen duizenden jaren lang bewaakt ? Een ondergrondse waterstroom herinnert aan een betoverde wereld vol verloren gewaande kennis. Vandaar de verwijzing in de titel naar Mnemosyne, de Griekse godin van de herinnering.

 

 

Het Kröller Müller kocht het werk aan en de kunstenares zocht ook in het beeldenpark naar sprengkoppen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ana MarianTavares (1958)

 

Geboren in Brazilië, woont en werkt in São Paulo.

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller