Wolkenherder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le berger des nuages door Jean Arp, 1953

 

 

Hoeder van schapenwolkjes

 

De titel betekent herder van wolken of wolkenherder, de hoeder van schapenwolken

 

 

       

In Caracas, Venezuela staat het originele exemplaar dat Arp in 1953 na een opdracht maakte.

 

Het sneeuwwitte gipsmodel, dat het meest recht deed aan het thema, is vernietigd wordt geschreven, maar in het Centre Pompidou staat een gipsen exemplaar. Er bestaat ook een stenen versie.

 

Links: resp. gips en steen (Foto’s: internet)

 

 

Spirituele vrucht

 

Jean Arp over zijn biomorfe beelden: “Art is a fruit that grows in man, like a fruit on a plant, or a child in its mother’s womb. But whereas the fruit of the plant, the fruit of the mother’s womb, assume autonomous and natural forms, art, the spiritual fruit of man, usually shows an absurd resemblance to the aspect of something else.”

                                                    

 

 

 

 

Arp: “Ik wilde een andere orde vinden, een andere waarde van de mens in de natuur. Hij moet niet de maat van alle dingen zijn, noch alles in verband brengen met zijn maat; integendeel, alle dingen -inclusief de mens- moeten de natuur zijn, ‘mateloos’. Ik wilde nieuwe verschijningen creëren en uit de mens nieuwe krachten halen.”

 

 


 

Jean Arp of Hans Arp (1886-1966)

 

Wikipedia

 

Het werk van Arp wordt  een schoolvoorbeeld van biomorfe beeldhouwkunst genoemd. Zijn beeldhouwwerken zijn metaforen van de natuur. Hij vertaalde organische groei in zijn werken.

 

Surrealisten in de jaren dertig gingen uit van ‘natuurlijke producten’. Arp ontwikkelde dat concept verder. Hij gebruikte het toeval om met natuurlijke vormen een kunstzinnige vorm te vinden. Hij zei daarover: “We (kunstenaars) streven er niet naar om de natuur te imiteren. Wij willen creëren, zoals de plant de vrucht voortbrengt.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller