Oorsprong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pacaric door Lika Mutal, 1974-75

 

 

Pacaric komt uit het Quechua, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Peru. Het wordt ook geschreven als pacariq en pacareq. Het betekent zonsopgang, ochtendgloren, maar ook oorsprong. De eerste Inca-koning heette Pirua Pacaric Manco, een van de legendes is, dat hij uit een grot tevoorschijn kwam, de grot van Pacarictambo of Pacariqtambo.

 

Mutal gaf haar eerste beelden Peruaanse namen mee. Zo maakte ze in 1974 Quipu dat in het Quechua het Inca-knopenkoord is waarmee boodschappen doorgegeven werden; in 1979 Paracas, een plaats aan de kust; in 1979 Morada, een plaats in de Andes en in 1980 Pukara een archeologische site met tempels.

 

 

 

 

 

 

 


 

Lika Mutal (1939-2016)

 

Mutal is dochter van kunstschilder Piet Vermeulen en in Nederland geboren. Ze volgde verschillende opleidingen waaronder een acteursopleiding. Ze vertrok in 1964 naar Zuid-Amerika en volgde opleidingen in Bogoto en Lima. In 1969-70 vestigde Mutal zich in Peru. Daar vervolgde ze haar opleiding aan een kunstacademie. Ze werkte eerst met klei, hout en staal, maar na een les van steenhouwer Juan Arias stapte ze over op steen. Zijn eerste les: werk nooit met handschoenen aan. Hij leerde haar dat steen leeft.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

Levend steen

 

In een interview vertelde Mutal dat ze dit eerst niet goed geïnterpreteerd heeft. In haar vroege werk, waartoe ook Pacaric hoort, werd ze vooral geprikkeld door de technische uitdaging van het hakken. Ze dacht dat steen statisch was en dat het tot leven gebracht moest worden door de kunstenaar. De steen zou zich bloot geven door de techniek waarmee ze het bewerkte. Ze maakte virtuose werken met bewegende onderdelen, als de ring van Pacaric, waarbij ze modelleerde met staaldraad en zand. Later dacht ze er anders over, de steen zelf leefde al. “Stenen trekken je hun stilte binnen”.

 

Interview

 

Ze woonde een deel van het jaar in New York. Ze heeft een eigen land gecreëerd zei ze, met de hoofdstad NY en met Peru als immense tuin.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  september 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller