Penelope

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La grande Pénčlope door Émile-Antoine Bourdelle, 1912

 

 

Penelope was een Griekse schone en werd begeerd door velen. Haar vader liet daarom de huwelijkskandidaten meedoen aan de Spelen met als hoofdprijs haar hand. Odysseus won. Omdat hij nogal vaak en lang van huis was, begon voor Penelope het grote wachten, het wachten op haar man.

 

 

 

 

                                                            het beeld stond op de tentoonstelling Sonsbeek ‘55

 

 

 

 

 

Penelope staat voor trouw. Hoe lang de afwezigheid van Odysseus ook duurde, ze weigerde te hertrouwen. De dochter van beeldhouwer Bourdelle was ervan overtuigd dat in het beeld de twee echtgenotes van Bourdelle verenigd zijn. Het gezicht zou lijken op dat van zijn eerste vrouw, de houding komt overeen met  een pose waarin zijn tweede vrouw (haar moeder) gefotografeerd is.

 

 

Aangrijpend

 

(..) het beeld van de aangrijpendste vrouwegestalte, die Bourdelle geschapen heeft, voorzoover wij zijn werk kennen. Het is de groote Penelope, zwaar als een moeizame uitbrekende muziekgolf, die opgaande breekt, bij de aanraking met een sublieme stilte. Het lichaam is groot en zwaar in verhouding tot het gekantelde hoofd, dat de gelaatsvormen heeft van hen die verkeeren in het nameloos oogenblik tusschen verleden en toekomst, waarin het leven ademloos berusting en verwachting is in éénen. Al wat het leven aan onvervuld verwachten en onophoudelijk beproefde trouw te dragen kan geven, tot het breken toe in een groote moeheid, verzamelde zich in dit vrouwebeeld tot een aangrijpende elegische sculptuur van vermoeide nobele hartstochtelijkheid.

(..) De verbeelding van het noodlottige der groote hartstochten komt na Penelope in een gansche gestalte niet weder.

 

citaat uit een beschouwing van A. Hammacher uit de Gids, jrg 93, 1929

 

Bram Hammacher (1897-2002) was kunstcriticus en kunsthistoricus. Hij was van 1947-1963 directeur van het Kröller Müller. Het beeld is in een oplage van tien gemaakt. Het stond op de tentoonstelling Sonsbeek 1955, in bruikleen van het KM.

 

 

 

                                                                          

 

                                                                                                                                                      atelier Bourdelle

 

 


 

Émile-Antoine Bourdelle (1861-1929)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2006 en 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller