Beuk van Otterlo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faggio di Otterlo door Giuseppe Penone, 1987-88

 

 

Het beeld is een bronzen kopie van een beuk uit het park. Het gestolde moment is een herfstdag, de boom is compleet met dode bladeren vastgelegd. In de beukenlaan van het park ontbrak een boom en de lege plek is opgevuld door Faggio di Otterlo.

 

 

 

 

 

 

Penone (NRC, 8 juni 2016): “Het was de eerste bronzen boom die ik maakte. Ik maakte hem omdat er in een rij beuken langs het pad een boom was omgevallen, dus daar was een plaats vrij. Hij valt niet op, maar als je hem desondanks gezien hebt, zul je hem nooit meer vergeten. Dat maakt het een sterk beeld. Als je een rode rechthoek in een bos zou zetten, ziet iedereen hem meteen, maar na een paar minuten verveelt hij al. Als je de bronzen blaadjes op de grond ontdekt tussen de echte blaadjes, heb je iets om over na te denken. Een kleine ingreep kan grote gevolgen hebben.”

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Giuseppe Penone (1947)

 

Wikipedia

 

Penone is een late vertegenwoordiger van de ‘Arte Povera’ beweging. Onderwerpen als rimpelingen in een waterpartij, jaarringen in een boomstam, aders in een steen boeien de kunstenaar. Zijn werk gaat over de natuur, de tijd, de herinnering en het ervaren.

 

Al jong hield Penone zich bezig met het groeiproces van bomen. Hij legde banden aan om diktegroei te verhinderen en vlocht jonge boompjes ineen. Door zijn ingrepen op levend, natuurlijk materiaal, maakte Penone duidelijk dat de creativiteit van de kunstenaar verwant is aan de natuur. De scheppende kracht van de natuur en van de kunstenaar komen samen in zijn werk.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller