Niobe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niobe door Constant Permeke, 1951

 

 

Stevig

 

Constant Permeke was een Vlaams expressionistisch schilder die zich pas op latere leeftijd – hij liep tegen de vijftig – ook toelegde op beeldhouwen. Evenals de zeelui, vissers, mijnwerkers, boeren en andere vertegenwoordigers van de arbeidersklasse die zijn schilderijen bevolken, heeft Niobe stevige proporties. In zijn beelden beperkte Permeke zich vrijwel uitsluitend tot vrouwelijk naakt.

 

Aan het beeld gingen verschillende voorstudies in pose vooraf. Het werd een houding waarin de vrouw zich ter aarde heeft geworpen van verdriet. Permeke stuurde Niobe in voor de wedstrijd voor het Nationaal Monument van de Zeelieden te Oostende. Maar het voorstel werd niet aangenomen, het was te duur.

 

 

 

 

                                                het beeld stond op de tentoonstelling Sonsbeek ‘52

 

 

 

 

 

 

Niobe was getrouwd met een zoon van de Griekse god Zeus en was een vruchtbare vrouw. Ze baarde zeven dochters en zeven zonen. Ze liet zich daarop voorstaan want ze beval de inwoners van de stad Thebe haar te aanbidden en niet haar rivale Leto, omdat zij meer kinderen had. De twee nakomelingen van Leto doodden daarop alle veertien kinderen van Niobe, haar man benam zich vervolgens van het leven. Niobe vluchtte naar een berg waar ze in steen veranderde. Haar tranen zijn de bron van de grootste rivier van Griekenland, de Achelous. Niobe heeft een opvallend strakke buik na al die zwangerschappen.

 

 

 


 

Constant Permeke (België, 1886-1952)

 

Wikipedia

 

Permeke wordt beschouwd als de hoofdfiguur van het Vlaams Expressionisme. Zijn figuratieve schilderingen zijn gebaseerd op het vissersbestaan en het landelijk leven rondom hem, maar tonen een vervormde expressieve werkelijkheid. Zijn huis ‘de vier winden’ in Jabbeke West Vlaanderen is ingericht als museum en daar bevinden zich ook bijna al zijn sculpturale werken.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller