Phoenix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phoenix door Willem Reijers, 1953

 

In totaal zijn vier afgietsels gemaakt van de Phoenix; de verblijfplaats van een van de beelden is onbekend, vermoedelijk is het verloren gegaan. Op het Stationsplein in Arnhem en op de Spiegelgracht in Amsterdam staan de andere exemplaren (met dank aan zoon Steven Reyers).

 

Onsterfelijkheid

 

Het monument 'Phoenix' in Arnhem herinnert aan de vernieling in WOII en herbouw van dit treinstation.

De Phoenix is een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de fabel om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel, om vervolgens herboren uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang en verwijst naar de wederopbouw en de hoop op een betere toekomst.

 

(site Oorlogsmonumenten)

 

 

 

 

 

Met steun van de Mondriaan Stichting heeft het Kröller-Müller Museum in 1995 en 1996 het grootste

deel van het nagelaten werk van Reijers kunnen aankopen.

 

 

 


 

Willem Reijers (1910 -1958)

 

Wikipedia

 

Reijers heeft ooit de stelling geponeerd: ‘Een beeldhouwer maakt zijn beste werk wanneer hij de vijftig is gepasseerd’. Hij is 48 jaar geworden en was slechts tien jaar als beeldhouwer actief, hij heeft een klein oeuvre van experimenteel werk nagelaten. In 2004 is een monografie verschenen. In de aanbeveling:

 

“ (…) een monografie dat een beeld geeft van het werk van deze vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. Ondanks de lessen die hij in de jaren dertig in Parijs volgde bij de schilder Fernand Léger en bij beeldhouwer Ossip Zadkine, is Reijers als autodidact te beschouwen.

 

Zijn eclectische half-abstracte plastieken reflecteren met hun vitaliteit en originaliteit Reijers’ persoonlijkheid. De kunstenaar maakte naam met onconventionele, soms bijna speelse beelden als Verkeerswezen op de Groninger Emmabrug, Monument voor een fusillade in Zijpersluis en zijn ontwerpen voor het Koopvaardijmonument in Rotterdam. Tot zijn vroege dood in 1958 bleef hij verrassen.”

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller