Steenuiltje

 

 

 

 

                                                                                                  

 

 

 

 

Petite chouette door Pablo Picasso, 1951-53

 

 

In 1946 ontfermde Picasso zich over een gewond steenuiltje dat hij in z’n tuin vond. Sindsdien is een uil een aantal keer voorgekomen in zijn werk.

 

 

 

       

 

 

 

Het uiltje in het museum is compact en staat hoog op de poten. Dat doet vermoeden dat het ook om een steenuil gaat. Picasso maakte het van spijkers, schroeven, bouten en ander ijzerwerk van de werkbank, een deksel van een blikje en een aardewerken bakje en gips. Het heeft een patina die te danken is aan een laag schellak. Die is aangebracht om er afgietsels van te maken. Er bestaan drie bronzen klonen. In de afgietsels gaat het onderscheid van de onderdelen voor een groot deel teloor, maar Picasso gaf ze iets individueels mee. Er is een één op één versie met het origineel, de tweede is beschilderd en van de derde zijn de poten naar voren gebogen.

 

 

 

                              

 

 

 

Picasso assembleerde graag met bestaande materialen. Van afval maakte hij nieuwe composities. Het uitlje is een voorbeeld en zo bestaat er ook een kraanvogel gemaakt uit een schop, een baviaan met jong waarin speelgoedauto’s verwerkt zijn, een stierenkop gemaakt van een fietszadel en stuur, en een zwangere geit waarvan de buik een mand is.

 

 

 

 

                                                           

 

                                                             Het Boymans van Beuningen in Rotterdam heeft een uiltje van aardewerk uit 1953,

                                                             (Foto: internet)

 

 

 

 

 

 


 

Pablo Picasso (1881-1973)

 

Wikipedia

 

Picasso was een groot en voortdurend vernieuwer van de kunst. Het schilderij Les Demoiselles d' Avignon uit 1907 is één van de bekendste werken van de kunstenaar en het vertrekpunt voor het kubisme in de kunst. Nadat hij steeds abstracter begon te werken, ontwikkelde hij uiteindelijk een stijl die de Picasso-stijl wordt genoemd. Denk aan ‘zittende vrouw met vishoed’ (1942) in het Stedelijk, Amsterdam. Met zijn assemblages van gevonden voorwerpen maakte hij een nieuw soort ‘collages trouvé’ waaronder bovenstaande uil.

 

 

 

 

 

 

Picasso is in Spanje geboren, maar heeft het grootste deel van zijn leven en zeker zijn kunstzinnig leven in Frankrijk doorgebracht. Hij heeft nooit de Franse nationaliteit aangenomen, een meegenomen voordeel was dat hij gevrijwaard bleef van militaire dienst in de beide wereldoorlogen. In de Spaanse burgeroorlog was dienst voor in het buitenland wonende Spanjaarden optioneel. Bij zijn echtscheidingen viel hij wel onder de Franse wet. Verder werd hij lid van de Franse Communistische partij en de Staat Frankrijk verwierf een belangrijk deel van zijn erfenis. Picasso staat daarom in de index van deze site ook gerubriceerd onder Frankrijk.

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011 en april 2016

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller