Gehurkte vrouw

 

 

 

 

                                                                                                                           

 

 

 

Femme accroupie door Auguste Rodin, 1882

 

 

Het beeld is in eerste instantie ontworpen voor een monumentale deur van een museum. Rodin bedacht een “Poort van de Hel’ naar het gedicht ‘Divina Commedia’ van Dante. ‘De denker’ was geplaatst in het fronton boven de deur met achter hem figuren in de hel. De hurkende vrouw komt er twee keer op voor, ze wordt omarmd door ‘de man die valt’ en ze zit in een iets andere vorm links van de denker. Het museum is er nooit gekomen. Rodin maakte uitvergrotingen van een aantal figuren, waaronder de denker en de hurkende vrouw.

 

 

 

 

 

 

Jonge vrouw in een voor die tijd gedurfde houding. Rodin heeft maar één beeld gemaakt van een oude vrouw. De beeldhouwer had met de meeste van zijn modellen een intieme relatie. Het model voor dit beeld was waarschijnlijk Adèle, een vrouw die vier jaar voor Rodin poseerde.

 

 

 

 

 

Sokkel

 

De sokkel van het beeld bestaat uit drie steenblokken. Het zijn de resten van een eerste aanzet tot de bouw van een museum in 1921. Zonder bouwvergunning en idee van de begroting, werd begonnen met de aanleg van de fundamenten. Ook bouwmateriaal, blokken natuursteen, werd alvast aangevoerd. Maar de bouw werd afgeblazen door de crisis en dat museum werd nooit gerealiseerd. De blokken Maulbronner zandsteen bleven achter als stille getuigen van het debacle. Een aantal van deze stenen zijn later gebruikt in het Kröller Müller museum als sokkels voor de beelden.

 

 

 

Roofkunst

 

Hildebrand Gurlitt kocht in de Nazi-tijd kunstschatten en liet de verzameling na aan zijn zoon. In 2011 vond de Duitse douane in het appartement van zoon Cornelius Gurlitt 1400 schilderijen waaronder werken van Picasso, Chagall en Matisse. De vondst werd pas eind 2013 bekend gemaakt omdat onderzocht moest worden of zogenaamde roofkunst in de collectie aanwezig was. Gurlitt stierf in mei 2014 en liet de verzameling na aan het kunstmuseum in Bern.

 

In oktober dat jaar werd bekend dat ook een beeld van Rodin in het appartement gevonden was. Het gaat om een marmeren versie van de ‘hurkende vrouw’. Ook dit beeld is mogelijk roofkunst. Het was ooit bezit van Eugene Rudier, de bronsgieter van Rodin.

 

                          

 

 


 

Auguste Rodin (Fr. 1840-1917)

 

Wikipedia

 

Rodin introduceerde het schetsmatige in de beeldhouwkunst, kneedde het oppervlak van zijn beelden tot een eenheid van licht en schaduw. Daarmee sloot hij aan bij het impressionisme in de schilderkunst, en doorbrak de heersende conventies in de beeldhouwkunst. Het bracht hem grote waardering en totale afwijzing. Rodin wordt beschouwd als het vertrekpunt van de verschillende stromingen die opgang deden in het begin van de 20e eeuw, ofwel als de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst. Zijn lijn werd verder voortgezet of men zette er zich juist tegen af. Maar de klassieke beeldhouwkunst had na hem afgedaan.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011, juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller