Schepen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

It’s a long way back to Germany door Joost van den Toorn, 1993

 

 

Verlangen

 

Is het een aanval of een noodlanding? Het luchtschip, de zeppelin, landt op het onderwaterschip volgens de kunstenaar. Zeppelins zijn sinds het ongeluk met de Hindenburg in 1937 verleden tijd, de samenkomst van de twee schepen is daarmee te situeren in de Eerste Wereldoorlog. “It’s a long way to Tipperary” is een lied dat in de Eerste Wereldoorlog mateloos populair werd, het vertolkte het verlangen van de Ierse, Engelse, Franse en Russische soldaten naar huis.

 

‘It’s a long way back to Germany’ zal het verlangen van de verslagen Duitsers symboliseren. Het straalt leedvermaak uit. Van den Toorn kan zich voorstellen dat sommige Duitse bezoekers van het Kröller Müller verstoord reageren op zijn beeld zei hij in 1996. De kunstenaar heeft op zijn site zijn werken ingedeeld in rubrieken, dit beeld deelt hij in bij de rubriek Gott = Liebe.

 

Het beeld laat een vormspiegeling zien, de opduikende duikboot en de dalende zeppelin. Beide niet meer in hun element, resp. onder water en in de lucht. Op het snijvlak van die elementen, de zeespiegel, ontmoeten ze elkaar.

 

 

 

 

 

Op zijn website deelt Van den Toorn zijn beelden in rubrieken in. Namen van de categoriën zijn Mensch =  Tier, Gott = Liebe,  Mensch = Gott en Gott = Tod. ‘It is a long way back’ is ondergebracht in de rubriek Gott = Liebe.

 

 


 

The mighty waters door Joost van den Toorn, 1990

 

Een schip vlakbij het oog van een draaikolk of maalstroom. De nachtmerrie van iedere zeeman.

 

 

 

 

 

 


 

Joost van den Toorn (1954)

 

www.joostvandentoorn.nl

 

Wikipedia

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

StStartpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller