Spin out

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spin out door Richard Serra, 1972-73

 

 

 

 

 

 

Ingreep in het landschap

 

In een natuurlijke, komvormige vallei staan drie verticale stalen schermen. Ze steken uit de dalwanden en reiken richting het midden. De platen zijn 12 m lang en 1,20 m hoog. De staalschermen steken uit de hellingen van de destijds kale vallei en veranderden daarmee het toenmalige landschap. De bedoeling was dat het concentrerende karakter van de boskom door de platen verbroken werd en de aandacht zich zou spreiden, een ‘spin out. Maar het effect is na 40 jaar sterk afgezwakt, de vallei  is meer begroeid geraakt. Het effect bij goed kijken is nu ‘oh, daar staat nog een scherm’.

 

Tijdens de uitvoering van het werk verongelukte Robert Smithson en hij heeft het werk als hommage opgedragen aan zijn kunstenaarsvriend.

 

 

 

 

 

Ervaring

 

Pas in de ervaring krijgt het beeld betekenis vindt Serra. “Mijn werken hebben sterk te maken met lopen en kijken, maar ik kan niemand vertellen hoe hij moet lopen en kijken. Je kunt er doorlopen op evenveel manieren als je maar kunt bedenken. Iedereen kan het op zijn eigen manier doen, dat maakt het interessant, er is geen vast recept voor.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Richard Serra (VS, 1939)

 

Serra in Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller