Wensbron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crystal waters door Ana Maria Tavares, 2008

 

                                   The Wish-ribbon net door Ana Maria Tavares, 2008

 

 

 

 

 

Ana Maria Tavares werd uitgenodigd om voor de tentoonstelling Sonsbeek 2008 met het thema Grandeur, een werk te maken. Ze raakte geïntrigeerd door de nauwe band die Nederland heeft met water en deze fascinatie was de basis voor het kunstwerk Mnemosyne, ontworpen voor Sonsbeek. Tavares bepaalde de plaats van vijf knooppunten van ondergrondse waterstromen, hier ‘sprengkoppen’ genoemd, met behulp van een pendelaar en markeerde ze met een ronde spiegel met brede stenen rand. In de rand staan woorden gegraveerd:

 

                               Desire, Deserve, Delight,

                               Still Life,  Sparkling Water, Still Water

                               Desire, Deserve, Delight,

 

Het is een herinnering aan de vroege tijd van de mens, toen de overgeleverde kennis van wateraders van levensbelang was. Bij herplaatsing van het werk in het beeldenpark van Kröller Müller traceerde ze opnieuw waterknooppunten.

 

 

 

 

 

 

In het verlengde van dit werk maakte Tavares de twee objecten Crystal waters en The Wish-ribbon net. Crystal waters is opgebouwd uit ronde perspex platen waarin alle namen van de beken en sprengen op de Veluwe zijn uitgezaagd. de grondplaat is een spiegel, de bron.

 

The Wish-ribbon net is een lang net volgehangen met lintjes. Op alle lintjes staat dezelfde tekst: Desire, Deserve, Delight,  Het refereert naar een Braziliaanse traditie. Met drie knopen worden wenslinten om de pols vastgebonden onder het doen van drie wensen. Er wordt vurig gehoopt dat de wensen in vervulling zijn op het moment dat de linten versleten van de pols vallen. Het is eveneens traditie dat vrouwen met wenslinten om jaarlijks de trappen van een kerk in Salvador schoon maken met geparfumeerd water.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ana MariaTavares (1958)

 

Geboren in Brazilië, woont en werkt in São Paulo.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller