Tentententoonstelling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tentenproject door Cornelius Rogge, 1975

 

 

 

 

 

 

Binnenstebuiten gekeerde tenten

 

Er staat een serie tenten in het beeldenpark, maar naar een opening is het vergeefs zoeken. De tenten zijn ook binnenstebuiten gekeerd. Rogge wilde daarmee het onzichtbare zichtbaar, voorstelbaar maken. De binnenruimte is door de inversie bevrijd. Citaat van Rogge: “Zo kwam ik op het idee een serie tenten te maken die ik binnenstebuiten keerde. Door deze radicale ingreep, ontsnapte de duisternis, die door niemand was betreden, slechts beschermd door een huiddunne vorm van canvas. Nu was het licht van de buitenwereld ingesloten, er omheen heerste de duisternis.”

 

 

 

 

 

 

Restauratie en vernieuwing

 

Het canvas en de touwen waarmee de tentvormige beelden zijn gemaakt, zijn vergankelijke materialen en het werk raakte langzaam maar zeker in verval. Na diverse restauraties is de beeldengroep ongeveer vijftien jaar na plaatsing ontmanteld. Rond 2000 is het werk gereconstrueerd aan de hand van de originele maquette. Voor de nieuwe versie zijn duurzamere materialen gebruikt. Maar ook deze tenten zullen de tand des tijds niet kunnen weerstaan.

 

 

 

 

                                                                            maquette van het tentenproject

 

 

 

 


 

Cornelius Rogge (1932)

 

Wikipedia

 

 

Cornelius Rogge studeerde aan de Rietveldacademie en de Rijksacademie voor Beelden kunsten in Amsterdam. Aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s Hertogenbosch heeft hij lesgegeven. In 1986 ontving hij de David Röell-prijs als erkenning voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur op het gebied van de beeldende kunst. Rogge wordt aangeduid als een beeldhouwer van archaische onderwerpen. Rogge's beelden hebben te maken met oerkrachten, het bovenzinnelijke, mystiek en mystificatie, vergankelijkheid en eeuwigheid.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller