Vervanging

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Replacement piece door Ger van Elk, 1969 / 2011

 

 

                                Van Elk: “Ik ben geen fotograaf en een schilder ben ik ook niet”

 

 

Van Elk noemt zijn Replacement Piece een vorm van ‘superrealisme’

 

 

Naar een bericht van het Kröller Müller van 13 september 2011:

 

Het idee en de eerste uitvoering van Replacement piece stammen uit 1969. Het werk bestaat uit de verwijdering van een vierkante meter grondoppervlak en de vervanging daarvan door een foto van het verwijderde deel. Het werk van Van Elk gaat over beeld en verbeelding. Hij wil met zijn kunstzinnige ingrepen de werkelijkheid zo dicht mogelijk bnaderen, juist om de beschouwer bewust te laten zijn van hoe hij kijkt

 

In 1969 verving Van Elk een stuk asfalt uit de weg voor de Kunsthalle te Bern door een foto op een harde plaat. Dit eerste werk ging al snel verloren onder invloed van weer en het verkeer. Deze tweede en bestendige versie uit 2011 bestaat uit de verwijdering van een vierkante meter uit het betonnen toegangspad tot het Kröller-Müller Museum en de vervanging van het verwijderde stuk door een digitaal geproduceerde reproductie. De foto is op een roestvrij stalen frame gemonteerd en voorzien van een stevige antislipfolie.

 

 

 

 

                                                                          monsieur Jacques neemt verbaasd een kijkje

 

 

Ger van Elk: Als je een kunstwerk helemaal kunt uitleggen, dan hoef je het eigenlijk niet meer te maken, dan blijft er weinig over. Dan kan je het net zo goed opschrijven.

 

 

 


 

Ger van Elk (1941-2014)

 

Wikipedia        www.gervanelk.nl           CV              Rabo Kunstcollectie

 

Van Elk wordt samen met Jan Dibbets en Marinus Boezem gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de conceptuele kunst in Nederland.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  september 2011, juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller