Vliegend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vliegend door Wessel Couzijn, 1957

 

Na de dood van Albert Plesman in 1953 kreeg Wessel Couzijn de opdracht voor een monument voor de president-directeur van de KLM. Hij maakt een vogelachtig wezen en noemt het ‘Vliegend’. Het is een zich oprichtende fantasievogel die naast kracht ook iets dreigends uitstraalde. Dat zou reizigers maar bang maken en afschrikken dacht de beoordelingscommissie en wees het beeld af. Mari Andriessen verwierf daarna de opdracht. Maar het thema vliegen heeft Couzijn nog jaren beziggehouden. Hij maakte verschillende beelden met dit onderwerp.

 

 

 

 

 

 

 


 

Wessel Couzijn (1912-1984)

 

 

Op driejarige leeftijd verhuist Wessel Couzijn met zijn moeder naar New York. Als gevolg van kinderverlamming kan hij een arm niet meer optimaal gebruiken. De fysieke kant van het beeldhouwen is daardoor een zware opgave voor hem.

 

In 1930 wordt hij toegelaten tot de schilderafdeling van de Rijksacademie in Amsterdam. Op die afdeling wordt vaak met gips gewerkt. Hij is hier zo enthousiast over dat hij zich inschrijft voor de beeldhouwafdeling. Hij krijgt les van Jan Bronner en wordt een groot bewonderaar van de hoogleraar. Zo maakt hij vaak beelden volledig in de geest van Bronners architectonische beeldhouwkunst. In 1947 maakt Couzijn een gedenkteken in steen voor het bordes van het stadhuis van Made. Bronner is niet zo te spreken over dit werk; Couzijn is erg geraakt door zijn reactie en zoekt zijn eigen weg.

 

In 1948 begint de kunstenaar met brons te werken. Hij maakt in 1951 een ontwerp voor het Nationaal Monument voor de Koopvaardij in Rotterdam en dit ontwerp betekent een doorbraak. De open, losse vormen die hij gebruikt zijn nog vrij nieuw in Nederland. Voor het eerst is in de aangevreten en uitwaaierende vlakken de latere Couzijn te herkennen.

 

In 1960 breekt Couzijn nationaal en internationaal door. In dat jaar is het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië vrijwel geheel aan zijn werk gewijd. Hij toont daar voor het eerst de brozen sculptuur ´Belichaamde Eenheid´ die in 1963 voor het Unilever-gebouw in Rotterdam wordt geplaatst.

 

 

Wkipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller