Werelden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De toekomstige barmhartige fallus door Jan Fabre, 2011

 

Zomer 2011 was er in het Kröller Müller een grote tentoonstelling met werk van Jan Fabre. Het museum heeft uit de tentoonstelling een paar werken gekocht, waaronder de toekomstige barmhartige geslachtsdelen.

 

 

2011: Glazen knekelhopen in twee hoeken van een zaal. Bovenop de ene stapel een penis, op de andere een vagina. Het zijn de kunstwerken ‘De toekomstige barmhartige fallus’ en ‘De toekomstige barmhartige vagina’. Midden in de zaal nog twee beenderhopen van (Mureno) glas, een eerder werk uit 2008 met harten. De beenderen verbeelden verglaasde fossielen.

 

 

Model van Christus

 

Met deze beelden wordt volgens Fabre een nieuw model gezet tegenover het oude model van het stigmatische beeld van Christus dat zou heersen in het westerse denken. Fabre: In Vlaanderen werden we opgevoed met de stigmata, met de wonden van Christus. Het idee van Christus die zich offert blijft een mooi idee, iemand die andere mensen wil helpen. Ik heb naast het model van Christus een ander model willen zetten.

 

“Ik heb voor deze tentoonstelling twee nieuwe beelden gemaakt, een vagina en een penis opgebouwd uit kleine stukjes menselijk bot, ‘De toekomstige barmhartige vagina’ en ‘De toekomstige barmhartige fallus’. Dit bot kan niet meer bloeden, deze organen kunnen niet meer gekwetst worden. Eerder al maakte ik een mannelijk en een vrouwelijk hart van bot. Zo zou het menselijk lichaam kunnen transformeren. Het is een utopische visie. Naast de gewone wereld creëer ik die van mij.”

 

“Er is hier feitelijk een bed van menselijke botten als een sarcofaag van het verleden waar het mannenhart, het vrouwenhart, de vagina en de penis de beelden zijn van de toekomst.”

 

 

Kröller-Müller heeft deze twee werken aangekocht.

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan Fabre (1958. B)

 

Wikipedia

 

Fabre-tentoonstelling in het KM 2011

 

 

 

 

                                                                                                                                        2008

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  augustus 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller