Dichtbij de aarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Close to Earth door Magdalena Wiecek, 1962

 

Het beeld oogt vanuit iedere hoek of lichtval anders. Er kan een dinosaurus, een haaienkaak, iemand die zich opdrukt of een zorgzaam moederdier in schuilen.

 

 

 

 

 


 

Magdalena Wiecek (1924-2008)

 

Wikipedia

 

De eerste werken van de Poolse kunstenares waren figuratief in de socialistisch-realistische stijl van begin jaren vijftig, maar binnen tien jaar werd haar werk abstracter. Close to earth heeft het museum in 1968 verworven in ruil voor een Van Gogh-tentoonstelling in Warschau, staat op Wikipedia. De website van de kunstenares vertelt een ander verhaal. In 1961 nam Wiecek deel aan een tentoonstelling met Poolse sculptuur waar ook een conferentie aan verbonden was. De directeur van het Kröller Müller was aanwezig, zag haar werk en gaf de opdracht tot het werk Bliżej Ziemi (Close to earth).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door de staat van beleg die in 1981 in Polen werd afgekondigd en ontslag bij de Academie, kwam Wiecek in een crisis.Toen het Singer Museum in 1986 een solo tentoonstelling organiseerde, kwam Wiecek met veel werk naar Nederland en ging niet meer terug. Ze vestigde zich in Duitsland.

 

website kunstenares

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  september 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller