Zaadbollen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concetto spaziale ‘Nature’ door Lucio Fontana, 1959-60

 

 

Fontana begon als beeldhouwer en streefde naar de verbinding van beeld en ruimte (Italiaans voor ruimte: spazio), door bijvoorbeeld  in doeken te snijden (tagli) of gaten (buchi) te maken. Zijn werken noemde hij concetto spatiale (ruimtelijke concept). Door in het doek te snijden wordt het schilderij een ruimtelijk beeld. Voor dit werk heeft Fontana in grote bollen gesneden en gaten gemaakt. Neergelegd in het gras doen de bollen aan opengesprongen zaden denken.

 

 

In 2007 en 2009 werd resp. een bol met gat en een aangesneden bol (1959-60) uitgevoerd in terracotta geveild voor ieder ruim anderhalf miljoen dollar. Uit de lot-beschrijving:

 

Although Lucio Fontana is best known for his two dimensional works, particularly his "cut" paintings, sculpture was an equally important medium for the artist. The present work is from a series of sculptures, executed generally in terracotta, but sometimes cast in bronze, entitled Concetto spaziale, Natura. These works grew out of his cut paintings and the earliest works in the series were irregular, but flat terracotta panels and gashed into its top / with jagged slits in them. The present lot is among the most mature of the series, in which the artist has created a fully three-dimensional shape and slashed it down the center.”

 

 

 

          

 

 

 

 

                                            

 

 

 

 

                      

 

 

 

Ruimtelijk concept

 

De bollen zijn voor de aankoop door het Kröller Müller, tentoongesteld in het Stedelijk in Amsterdam. Fontana bepaalde zelf hoe het werk getoond werd. Hij zette de bollen in een schemerige ruimte en liet het geheel van één kant fel en laag boven de grond aanlichten. Hij lichtte daarmee ook zijn idee van ‘spazialismo’ toe: “Ik wil de ruimte openen, de kunst een nieuwe dimensie verschaffen en met de kosmos, die eindeloos uitdijt, verbinden.”

 

 

 


 

Lucio Fontana (1899-1968)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller