Rebecca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rebecca door Ossip Zadkine, 1927

 

 

Overlever

 

In 1941 vluchtte Zadkine, die een joodse achtergrond heeft, via Lissabon naar de Verenigde Staten met achterlating van zijn vrouw en werk. Het grote houten beeld Rebecca heeft de oorlog overleefd hoewel haar energie menigeen had kunnen warmen.

 

In het Vrije Volk van 20 oktober 1951 zei Zadkine over Rebecca die toen in zijn atelier stond: “Dit houten beeld hebben zij, die tijdens de oorlog in mijn paviljoen zaten, blijkbaar niet mooi gevonden en daarom in de tuin laten wegrotten. En al is het een werk van twintig jaar geleden, ik ben er toch zeer aan gehecht en heb het gelukkig nog kunnen restaureren.”

 

In 1952 kocht de toenmalige directeur van het Kröller Müller, Bram Hammacher, de dame.

 

Waterdraagster

 

In het begin van zijn loopbaan werd Zadkine sterk beïnvloed door het kubisme. Vanaf 1926 liet hij zich inspireren door primitieve kunst. Rebecca is daar een voorbeeld van. In de tuin van het Zadkine-museum in Parijs staat een bronzen versie, deze wordt ook wel aangeduid als ‘Grote waterdraagster’.

 

 

 

 

 

 

 

 

Familie

 

Volgens het bijbelboek Genesis 24 was Abraham op zoek naar een vrouw voor zijn zoon Izaäk. Ze moest uit zijn geboortestreek komen en een knecht, eigenlijk zijn manager (‘den oudste in zijn huis die alles wat hij had bestuurde’), werd erop uitgestuurd om een geschikte dame te vinden. Zo ging dat toen. Die knecht had onderweg een criterium bedacht. Degene die bij een waterput hem en zijn dorstige kamelen te drinken zou geven, was de ware. Je moet toch wat. Rebecca voldeed aan zijn wens en hij gaf haar een ring aan haar neus en armbanden. Haar familie liet haar gaan ook omdat Rebecca een kleindochter van de broer van Abraham bleek te zijn. Izaäk  trouwde dus zijn achternicht. Rebecca baarde Jacob en Ezau. Jacob trouwde later zijn nichten Lea en Rachel, de dochters van de broer van Rebecca.

 

 

 


 

Ossip Zadkine  (1890-1967)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina museum Kröller Müller

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller