Zinloos geweld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument  tegen zinloos geweld door Thea Houben, 2000

 

 

Cold case: warm

 

Nicky Verstappen uit Heibloem verdween op 10 augustus 1998  ’s ochtends vroeg uit zijn tent. De 11 jarige jongen was op kamp op de Brunssummerheide met Jeugdwerk Heibloem. Anderhalve dag later werd hij levenloos teruggevonden, het is tot nu toe nooit opgehelderd hoe hij om het leven kwam; er wordt uitgegaan van sexueel misbruik. Het onderzoek sleept zich nog steeds voort, januari 2012 is een Cold case-team op de zaak gezet.

 

De politie heeft na een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek op 22 augustus 2018 naar buiten gebracht dat dna aangetroffen op de kleding van Niki toebehoort aan een man die destijds in Simpelveld woonde, de man is opgepakt.

 

 

 

 

 

 

Monument

 

Een aantal mensen nam het initiatief een blijvende herinnering te plaatsen in zijn woonplaats. Het monument wordt tevens een baken tegen zinloos geweld genoemd. Het monument heeft als basis twee handen in een vragend en/of ontvangend gebaar. Daaromheen staan vijf stokken samengebonden door een wolk, als een symbool van recht. Bovenin de bundel stokken zijn vlinders neergestreken, het lievelingsdier van Nicky. De vlinders symboliseren de slachtoffers van zinloos geweld, op een van de vlinders staat zijn naam.

 

 

 

 

 

 

Stigma kindermisbruik

 

Plaatsing van het monument in het dorp Heibloem waar Nicky woonde, leverde problemen op. De gemeente stond plaatsing op gemeentegrond niet toe, uit angst dat het monument het dorp zou splijten.

 

De Limburger (8 juni 2000): “Uit angst Heibloem nog nadrukkelijker het etiket op te plakken van een dorp dat synoniem is met kindermisbruik, hebben Burgemeester en Wethouders van de gemeente Roggel en Neer een verzoek om de plaatsing van een monument ter nagedachtenis aan Nicky Verstappen afgewezen.” Burgemeester Peeters: “Zinloos geweld is hier niet aan de orde. Het gaat om misbruik van kinderen. Dat is misschien nog wel erger, maar dat misbruik heeft niet in Heibloem plaatsgevonden. We denken dat zo'n monument stigmatiserend werkt en de tegenstellingen onderstreept." Peeters doelt daarmee op het feit dat Heibloem in twee kampen verdeeld is, nadat er allerlei verhalen loskwamen over eerdere ontuchtzaken en kindermisbruik in Heibloem.”

 

De parochie van Heibloem liet daarop het monument op grond van de kerk plaatsen.

 

 

 

 

 

 

Controverse

 

De splijting in het dorp waarover toen gesproken werd, heeft zich toch doorgezet. De leider van het jeugdkamp was een oud-onderwijzer uit Heibloem en bleek decennia eerder veroordeeld te zijn voor kindermisbruik. Hij werd na het ondergaan van zijn straf weer geaccepteerd in Heibloem en gewaardeerd voor zijn verdere jeugdwerk. Nader onderzoek naar zijn doen en laten na de dood van Nicky brachten echter vraagtekens over o.a. zijn gedrag na de vermissing van Nicky. Dat veroorzaakte twee kampen in het dorp, zij die de zaak met rust wilden laten en zij die de kampleider verdachten. De ouders van het slachtoffer zagen zich na een paar jaar genoodzaakt te verhuizen omdat ze door hun verdenking jegens de man, sociaal buitengesloten werden.

 

Een dna-spoor gevonden op de kleding van Nicky bleek later niet te matchen met het dna van de inmiddels overleden kampleider noch met het dna van andere kampleiders waarvan enkele ook verdachte waren geweest.

 

 

 

 

 

 

Verwantschapsonderzoek

 

In 2017 werd naar buiten gebracht dat een dna-verwantschapsonderzoek gestart zou worden. De aankondiging leverde meer dan 75 nieuwe tips op over de zaak, waaronder volgens de politie: “enkele zeer bruikbare”. Een klein jaar later was het aantal opgelopen tot 500, maar de politie verklaarde nu dat de gouden tip er niet bij zat. Begin 2018 is een oproep gedaan aan 21.500 mannen om dna af te staan, 65,3 procent heeft daar gevolg aan gegeven. De resultaten van dit onderzoek worden een half tot een heel jaar later verwacht.

 

Verdachte

 

Op 22 augustus 2018 heeft de politie in een persconferentie verklaard dat een 1 op 1 match is gevonden tussen het dna van een destijds 35-jarige man uit Simpelveld en een dna-spoor (het wordt een daderspoor genoemd) op de broek van Niki. De man, Jos B, werd vermist maar is na een tip snel aangehouden.

 

 

 


 

Thea Houben (1958)

 

www.theahouben.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Schoolstraat, Heibloem, gemeente Leudal (L)

 

Foto’s:  februari en mei 2006, april 2012

 

 

Startpagina