Henry Moore

 

Rijksmuseum Amsterdam 2013

 

 

 

 

 

Groene buitenzaal

 

Met de grote renovatie van het Rijksmuseum (2003 – 2013) is ook de tuin rondom heringericht. Onder het motto 'verder met Cuypers' was het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers uit 1884 / 1901 daarbij de leidraad. Het museum noemt het resultaat de ‘groene buitenzaal’.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                            fontein: Jeppe Hein

 

Henry Moore

 

De herinrichting van de tuinen wordt gevierd met vijf zomertentoonstellingen in evenzoveel jaren. De eerste internationale beeldententoonstelling is gewijd aan de Engelse beeldhouwer Henry Moore (1898-1986), in samenwerking met de Henry Moore Foundation in Perry Green (Engeland). In de tuin zijn twaalf monumentale sculpturen geplaatst, in en rond de entreehal staan nog twee werken opgesteld.

 

De tweede tentoonstelling in de reeks zal in 2014 gewijd zijn aan de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976).

 

 

 

 

                                                                                                                                                                               baadster

 

Thema’s

 

Moore is vooral bekend geworden door zijn grote sculpturen van na de oorlog. Centrale thema’s in zijn werk zijn achteroverliggende vrouwenfiguren, moeder met kind composities en abstracte organische vormen. Maar buiten deze thema’s maakte hij ook ander werk, zoals een koningspaar, een krijger, een dierenkop, en staande gestalten. De tentoonstelling in de ‘groene buitenzaal’ concentreert zich op de achteroverliggende figuren (zeven beelden) en de abstracten (vier beelden), ook is er een staande figuur die gezien wordt als overgangsvorm tussen de menselijke figuur en de abstract vormen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sculpture is an art of the open air. Daylight, sunlight, is necessary to it, and for me its best setting and complement is nature. I would rather have a piece of my sculpture put in a landscape, almost any landscape, than in, or on, the most beautiful building I know.”

 

-- Henry Moore

 

 


 

Henry Moore

 

Eerste zomer-expositie in een serie van vijf,

ter gelegenheid van de opening en herinrichting van de tuin van het Rijksmuseum Amsterdam in 2013

 

 

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Henry Moore