Phyllotaxis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phyllotaxis door Sjoerd Buisman, 1991

 

 

Bladstand

 

De term fyllotaxis of phyllotaxis staat voor de rangschikking van bladeren rond de stengel van een plant. De rangschikking kan bijvoorbeeld spiraalvormig, tegenover elkaar staand of in kransen zijn. Vaak komt de spiraalvormige schikking voor (Wikipedia).

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

Uit Wikipedia: De beeldend kunstenaar Sjoerd Buisman heeft de phyllotaxis als inspiratiebron voor zijn werk gekozen. Vanaf omstreeks 1983 maakt hij phyllotaxisbeelden, die onder meer te vinden zijn in Arnhem, Den Haag, Gorinchem, Groningen, Haarlem, Lekkerkerk, Otterlo en Utrecht. Als model gebruikte hij onder andere dwarsdoorsnedes van een palm en bleekselderijplant.

 

 

 


 

Sjoerd Buisman (1948)

 

www.sjoerdbuisman.nl            Wikipedia

 

 

Natuurmanipulaties

 

Buisman probeert de natuur naar zijn hand te zetten, te manipuleren. Hij leidt en buigt takken die vervolgens in de uitgestippelde richting verder groeien en dwingt zo nieuw vormen af. Hij raakte gefascineerd door groeiprocessen en werkte sindsdien met groei-eigenschappen. Buisman plantte wilgen omgekeerd in de grond en volgde wat er gebeurde. Hij mutileert en schept vervolgens een andere vorm dan de natuur bedoelde. Door zijn ingrepen is hij wel eens beschuldigd van een soort vegetarisch vivisectie.

 

 

 

 

 

 

 


 

Binnentuin van het Rijksmuseum Twenthe, Enschede

 

Foto’s: december 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea