De Denker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le Penseur door Auguste Rodin, ca 1881-1882

 

 

De Denker stelt Dante voor, zittend voor de poorten van de hel. Dante (1265-1321) beschreef in het driedelig gedicht ‘Divina Commedia’ een reis van de hel, door het vagevuur, naar het paradijs. Het beeld is in eerste instantie ontworpen in 1881 voor een monumentale deur van een museum. Rodin bedacht een “Poort van de Hel’ naar het gedicht van Dante.

 

‘De Denker’ was geplaatst in het fronton boven de deur met achter hem figuren in de hel. Hij personifiëerde het geweten van alle onrecht en geweldadigheid, hij stond voor het menselijk tekort. Het beeld wordt ook wel ‘Le Poête’ genoemd omdat het eveneens de peinzende dichter Dante voorstelt.

 

Deze versie wordt een “vroege” Denker genoemd, het beeld is rond 1937 gegoten door Alexis Rudier en door de oprichters van het Singer Museum gekocht. De Franse staat is in het bezit van de nalatenschap van Rodin en van de gipsen beelden zijn er per beeld maximaal zes afgietsels toegestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de nacht van 16 op 17 januari 2007 werd een hek om de tuin van het Singer Museum plat gereden en werden er zeven bronzen beelden geroofd. Een van de beelden was de Denker van Rodin. Bij de roof ging het de dieven om het brons dat op dat moment rond 4 euro per kilo opbracht. De eventuele opbrengst van het brons van de Denker werd geschat op hooguit duizend euro. Twee dagen na de diefstal werd de Denker zwaar beschadigd teruggevonden, het beeld was met een slijptol bewerkt om er handzame brokken van te maken.

 

 

 

                                                                                                                               (Foto’s: resp. onbekend, ANP en Singer Museum)

 

Restauratie

 

Het kunstwerk werd total loss beschouwd. De artistieke waarde was verloren gegaan omdat de oorspronkelijke vorm nooit precies kan terugkomen hoe goed een restauratie ook uitgevoerd wordt, was de gedachte. Twee jaar na de terugvondst van het beeld besloot het museum toch te restaureren. Het hechtte aan het beeld omdat de grondleggers van het museum dit exemplaar ooit gekocht hadden.

 

November 2010 keerde de Denker terug in het Singer. Aan de restauratie hadden onder meer het Musée Rodin, de Universiteit van Amsterdam, het Instituut Collectie Nederland en het Rijksmuseum meegewerkt. Het gerestaureerde beeld is door Musée Rodin erkend als authentiek omdat bij het herstel gebruik gemaakt is van het originele gipsmodel van de Larense Denker. Met behulp van de meest geavanceerde scantechnologie kon de restauratie één op één met het origineel worden uitgevoerd.

 

Het beeld kan niet meer buiten staan in de beeldentuin. Onderdelen bestaan nu uit kunststof dat niet zo bestand is tegen weersinvloeden als brons. De twee daders kregen na hoger beroep een veroordeling tot twee jaar en twee jaar en negen maanden gevangenisstraf.

 

  

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                   

 


 

Auguste Rodin (Frankrijk, 1840-1917)

 

Wikipedia

 

Rodin introduceerde het schetsmatige in de beeldhouwkunst, kneedde het oppervlak van zijn beelden tot een eenheid van licht en schaduw. Daarmee sloot hij aan bij het impressionisme in de schilderkunst, en doorbrak de heersende conventies in de beeldhouwkunst. Het bracht hem grote waardering en totale afwijzing. Rodin wordt beschouwd als het vertrekpunt van de verschillende stromingen die opgang deden in het begin van de 20e eeuw, ofwel als de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst. Zijn lijn werd verder voortgezet of men zette er zich juist tegen af. Maar de klassieke beeldhouwkunst had na hem afgedaan.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Singer Museum Laren

 

Foto’s: februari 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Singer museum Laren