De gestrekte leider

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mao door Zhuang Hui, 2007

 

                             achtergrond: New China Series No 6 door Munchen en Shao Yiong

 

 

 

 

 

De uitgetelde ‘Rode Zon’

 

Het werk is een uitbeelding van de gebalsemde Grote Roerganger in het mausoleum van Beijing. De museumtoelichting: Veel Chinezen hebben een ambigue houding ten opzichte van Mao: men vindt dat hij zowel veel goeds als veel slechts heeft gebracht. Na zijn dood veranderde er veel.

 

 

 

 

 

 

Het werk van Zhuang Hui draait vrijwel altijd om ware gebeurtenissen en locaties. Centraal staan eigen ervaringen met de politieke idealen van het Nieuwe China en de onttakeling van die idealen in de moderne tijd. Met de opgebaarde Mao (1893-1976) die uit zijn gewijde context is gehaald, laat de kunstenaar zien dat dit soort verheerlijking niet meer past in deze tijd.

 

 

Massadoder

 

Wikipedia:  Mao leidde China op dictatoriale wijze, met geweld en terreur als middelen om zijn politieke doelen te bereiken. Door Mao geleide politieke campagnes, met de Culturele revolutie als dieptepunt, worden veelal gezien als mislukkingen; en zijn beleid wordt gezien als oorzaak van naar schatting 40 tot 70 miljoen doden. Enorme verhongeringen tijdens de Grote Chinese Hongersnood, massale zelfmoorden als gevolg van de Drie-anti en Vijf-anti Campagnes, en politieke vervolging tijdens zowel de Anti-Rechtse Campagne als de strijdbijeenkomsten zijn alle het gevolg van zijn beleid.

 

 

 

 

1961: Terwijl een al drie jaar durende grote hongersnood gaande is ten gevolge van zijn economisch wanbeleid, maakt de Grote Roerganger zich op voor een zwemtochtje. Dat jaar stierven 12 miljoen mensen in China, officieel door ‘natuurrampen’. De foto werd gemaakt door huisfotograaf Lü Houmin die in 1967 niet ontkwam aan de massale deportaties van kaderleden naar het platteland.

 

 

 


 

Zhuang Hui (China, 1963)

 

 

 

 

 

 

 


 

Groninger Museum, Groningen

 

 

Foto’s: augustus 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea