Visventershuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The blue fishvendor door Hugo Kaagman, 2008

 

 

Laatste steen

 

Uit de museum-info: Soms waren huizen langs de Zuiderzee volledig betegeld van binnen – bijvoorbeeld in de regio Hindeloopen. In opdracht van het Zuiderzeemuseum bekleedde graffitikunstenaar Hugo Kaagman dit huisje met airbrush-schilderingen die op Delfts blauwe tegels lijken. De afbeeldingen geven de geschiedenis weer van het huis, waarbij de ontwerper eer bewijst aan de laatste bewoner: Goossen Petersen (1910- 1997), de visventer die hier tot 1974 woonde. In plaats van een eerste steen legt hij voor hem een laatste steen naast de ingang.

 

Op de wandschilderingen, aangebracht met behulp van sjablonen, zijn stereotype beelden te zien uit de Nederlandse cultuur – in frisse combinaties. Oude en nieuwe windmolens, klederdrachten, gevels en tulpen staan afgebeeld naast portretten van koning Willem-Alexander, Willy Alberti, Freek de Jonge en Hugo Kaagman zelf. Ook een Hollandse nieuwe en Hollandse schone ontbreken niet. De hoekmotieven zijn ontleend aan zeventiende-eeuwse Hollandse tegels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de Enkhuizer Courant van 16 mei 2008:

 

Kaagman is één van de vele toonaangevende kunstenaars die door het 60-jarige Zuiderzeemuseum zijn benaderd om hun visie te geven op het cultureel erfgoed dat in Enkhuizen wordt beheerd. Hij mocht in het museum zelf een huisje uitzoeken en zijn oog viel op dat van de Harderwijkse visventer Goossen Petersen, die in 1974 de deur achter zich dichttrok. Waarmee Kaagman ook meteen zijn drijfveer gevonden had. “Ik maak het huisje waar de laatste bewoner alleen maar van heeft kunnen dromen. Want echte Delfts blauwe tegeltjes waren natuurlijk hartstikke duur.” In plaats daarvan gebruikt Kaagman zijn collectie van honderdduizenden sjablonen en spuit hij zijn schilderingen rechtstreeks op de muur, al dan niet in tegelmotief. “Er komen trouwens ook wel een aantal echte tegeltjes in”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hugo Kaagman  (1955)

 

www.kaagman.nl                    Wikipedia

         

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

 

Foto’s: juli 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea