Rondbogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z.t. door Per Kirkeby, 1987

 

 

Rondbogen

 

Een gebouwtje met open gewelven, vier rondbogen omzomen de centrale plaats. De rondboog komt veel voor in de Romeinse, Romaanse en Renaissance-bouwkunst. Het geheel oogt tegelijkertijd massief en luchtig.

 

 

 

 

 

Baksteen

 

Met baksteen zijn monolitische monumenten te scheppen die niet opdringerig maar persoonlijk, ‘privé’, zijn, het geeft een zekere anonimiteit vindt Kirkeby. Baksteen is voor Kirkeby een materiaal dat verwijst naar zijn geboortestad Kopenhagen waar, net als in Amsterdam ten tijde van de Amsterdamse School, de expressieve baksteenarchitectuur gebruikelijk was.

 

Kirkeby: “De eerste baksteensculpturen die ik maakte, ontstonden vanuit een naïeve veronderstelling die destijds de motor van mijn werk was: dat kunst zich tussen zuiver en onzuiver zou bewegen. Niet in eng moralistische zin, maar gezien als hanteerbare maatstaf voor kwaliteit. Het onzuivere omvatte alle associaties en verwijzingen. Het zuivere was de structuur: kaal en streng. Daarmee kan ik ook mijn voorliefde voor baksteen verantwoorden: baksteen brengt een zuivere structuur, zoals voegen en wat nog meer tot dit duizend jaar oude handwerk behoort. Het liet ruimte voor wat men 'conceptueel' noemt.''

 

 

 

 

Kirkeby: "Wat ik deed met baksteensculptuur is een vorm van minimal art.

Bakstenen stapelen is minimalisme: je volgt regels, je kan niet anders."

 

 

 


 

Per Kirkeby (1938-2018)

 

Kirkeby volgde aan de universiteit van Kopenhagen een opleiding tot geoloog en heeft toen aan een aantal wetenschappelijke expedities naar Groenland deelgenomen. Daarnaast is hij actief als veelzijdig kunstenaar. Hij schrijft gedichten en maakt schilderijen, grafiek, tekeningen, beelden en kleine bronzen. Sinds 1973 maakt hij de voor hem kenmerkende bakstenen sculpturen die op kleine monumenten of huizen lijken en vaak herinneren aan vormen en gebouwen die hij tijdens zijn reizen gezien heeft. In zijn kunstwerken verwerkt hij de ervaringen van zijn poolreizen, waarbij vooral het licht van groot belang is.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam

 

Foto’s: april 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea