De Wieger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portretkop van Hendrik Wiegersma door Titus Leeser, 1965

 

 

 

 

†††††††††††††††††††††††† ††††††Rechts: portretkop van Nel Wiegersma-DaniŽls door Oswald Wenckebach, 1955

 

 

 

Hendrik (Henk) Wiegersma (1891-1969), bijnaam de Wieger, was huisarts in Deurne en daarnaast ook kunstenaar en kunstverzamelaar. Hij trouwde met zijn jeugdliefde Petronella (Nel) DaniŽls (1895-1962), het echtpaar kreeg vijf zonen. Hendrik Wiegersma was geen doorsnee huisarts. Hij stond model voor de dokter in het boek 'Help, de dokter verzuipt' van Toon Kortooms..

 

 

 

 

 

 

 

De Wieger, het huis van het gezin Wiegersma, werd een cultureel trefpunt waar geregeld mede-kunstenaars langs kwamen en ook bleven logeren; onder andere Zadkine en Permeke waren er te gast. Het voormalig doktershuis in de Noordbrabantse gemeente is nu Museum De Wieger.

 

 

 

vlnr: zoon Pieter Wiegersma (geb. 1920), Ossip Zadkine, Nel en Henk Wiegersma, een kleinkind

 

 

 


 

Titus Leeser (1903-1996)

 

 

Wikipedia: Leeser ontwikkelde pas na de oorlog een eigen plastische stijl, en daarin ontplooide hij ook zijn scheppende kracht.

 

Leeser schilderde veel modellen van dieren, vooral paarden stonden in zijn belangstelling. In zijn beginperiode was hij tekenaar voor reclamedoeleinden en boekillustrator. Begin 1938 had hij zijn eerste tentoonstelling. als beeldhouwer werkte hij voornamelijk in hout en brons.

 

Veertig jaar later was zijn laatste tentoonstelling in zijn woonplaats Zwolle. Bij de opening werd gememoreerd dat Leeser in zijn beginperiode beelden van kinderen en jonge meisjes maakte, maar later vele portretten en mensfiguren. Op de tentoonstelling waren portretten van A. Roland Holst, Jacques Bloem en van Victor van Friesland te zien.

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum de Wieger, Deurne

 

Fotoís: maart 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea