Steencirkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slate circle door Richard Long, 1980

 

                                 Leistenen cirkel; achtergrond: Serie met thema evenwicht door Siebe Hansma, 1978

 

 

Mensensporen

 

Richard Long laat met simpele ingrepen de invloed zien die de mens heeft op het landschap. Een paar keer heen en weer lopen en er is een spoor, wat stenen verleggen in geometrische patronen en er is een langdurig herkenbaar merkteken voor soortgenoten. Overtuigende voorbeelden uit het verleden zijn de Nascalijnen in Peru en de talloze steencirkels en cairns uit de prehistorie in Engeland. Long laat zijn individuele sporen over heel de wereld na, van Antartica tot Japan, van Mongolië tot Ierland, van Bolivia  tot China. Hij verandert het landschap niet ingrijpend, het zijn kleine wijzigingen, maar het is wel een handtekening van de mens. De mens heeft door zijn aanwezigheid verschil gemaakt, hoe miniem op het geheel ook. Zijn foto’s zijn de getuigen waarmee hij terugkomt in de bewoonde wereld. Voor musea en tentoonstellingen maakt hij installaties: steen- of waaihoutformaties in geometrische figuren.

 

 

 

 

        

          

Symmetrie, evenwicht, ruimte en vrijheid

 

Het Nederlands dagblad van 27 december 1984 citeerde een uitspraak van Long uit 1980: “Ik hou van eenvoudige practische, emotionele, rustige, forse kunst. Ik hou van de eenvoud van wandelen, de eenvoud van stenen ..  (…). Ik hou ervan de symmetrie te gebruiken tussen tijd, plaats en tijd, tussen afstand en tijd, tussen stenen en afstand, tussen tijd en stenen. Ik kies lijnen en cirkels want zij doen het werk (..). Een wandeling drukt ruimte en vrijheid uit. Dit leeft in de verbeelding van iedereen, wat weer meer ruimte geeft.”

 

Long: "You could say that my work is a balance between the patterns of nature and the formalism of human, abstract ideas like lines and circles. It is where my human characteristics meet the natural forces and patterns of the world, and that is really the kind of subject of my work."

 

 

 


 

Richard Long (Eng. 1945)

 

www.richardlong.org       Wikipedia NL       Wikipedia E

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam

 

Foto’s: april 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea