Danseres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ballerino door Giacomo Manzů, ca 1955

 

 

 

 

 

 

Grootste van deze tijd

 

In de vijftiger jaren kwam de Italiaanse beeldhouwkunst in de schijnwerpers. In 1953 vond in het Middelheimpark te Antwerpen de Tweede Biennale der beeldhouwkunst plaats en de Tijd kopte op 27 juni: “Absolute hegemonie der Italianen; Manzu en Marini de grootsten van deze tijd”.

 

Een jaar later werd in de tuin van het Boymans van Beuningen Mostra ’54 georganiseerd, een tentoonstelling gewijd aan de Italiaanse beeldhouwkunst. Het Vrije Volk schreef: “Manzu schijnt ons zonder twijfel het grootste talent van alle exposanten”. De gemeente Tilburg kocht er een kardinaalsbeeld van Manzu.

 

Vervolgens kreeg Manzu winter 1955-56 een solo-expositie in het Centraal Museum in Utrecht. Het Algemeen Handelsblad noemde het beeld de ‘Danseres’ met ‘mijterachtig hooggehouden haren’. Op de tentoonstelling Sonsbeek ’58 waren de Italianen ook vertegenwoordigd. Van Manzu waren er vijf werken te zien waaronder “Danseres. Brons. 200 cm. Eig. der Gemeente Helmond, sinds 1956.”  Helmond heeft waarschijnlijk de aankoop gedaan van de Utrechtse tentoonstelling. Het beeld kreeg een plaats in de hal van het stadskantoor. Inmiddels staat het in het Gemeentemuseum.

 

 

 

 

 

 

 


 

Giacomo Manzů (It, 1908-1991)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum Helmond

 

Foto’s: december 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea