Trans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Unita di passaggio door Plumcake, ca 1990

 

                          

 

 

 

 

 

 

 

Halfhartig

 

Een wezen in de kleuren van een meisje en een jongen: een half hart hard roze en een half hart hard blauw. Als eenheid staan ze in de wereld en beide kotsen ze het uit.

 

Nuovo Futurismo

 

De groep Plumcake hoort tot de ‘Nieuwe Futuristen’. De term ‘nuovo futurismo’ werd in 1984 bedacht door een aantal noord-Italiaanse kunstenaars die vonden dat de eigen omgeving uitgangspunt moest zijn voor het maken van kunstwerken, en niet de (kunst)geschiedenis. Dat resulteerde in eigentijdse inspiratiebronnen als reclame, televisie, design, computerbeelden, modetijdschriften en in het algemeen de media. 

 

Of hun producten als kunst gezien werden, was hen om het even. Ze wilden alleen ruimtes opfleuren, zowel museumzalen als huiskamers. Het Groninger Museum had in 1985 een tentoonstelling van hun werk; ‘Unita di passaggio’ werd toen niet getoond.

 

 

 

 


 

Plumcake (groep: 1984-2000)

 

De Italiaanse groep Plumcake (1984-2000) bestond uit de kunstenaars Gianni Cella (1953), Romolo Pallotta (1954) en Claudio Ragni (1955). In 2000 is de groep uiteengevallen en vertrok Gianni Cella.

 

www.plumcake.it

 

 

 

 

 

 

 


 

Groninger Museum, Groningen

 

 

Foto’s: augustus 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea