Eva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portret van Eva Bendien door John Rädecker, 1941

 

                                links: Rädecker voor zijn ‘betonmannetje’ in de tuin van De Vlerken, 1941; Foto: Eva Besnyö

 

 

 

 

 

 

Onderduik

 

Eva Bendien (1921-2000) was in 1956 oprichtster van de eerste galerie voor hedendaagse kunst in Nederland. Ze was Joods, maar droeg in de oorlog geen jodenster en leefde zoals ze zelf zei ‘zo’n beetje ondergedoken’; ze verbleef in Amsterdam, Bergen, Haarlem, Sneek, Boekelo, Bornebroek _ ze wist niet meer precies wanneer ze waar was.

 

In de eerste jaren van de oorlog kon ze zich nog betrekkelijk vrij bewegen. Ze was enige tijd gezelschapsdame bij een domineesweduwe in Bergen, kreeg er kunstgeschiedenisles en ontmoette de beeldhouwer Rädecker.

 

 

 

 

                                                                                                                                                        affiche: 1945

 

 

 

 

 

 

 


 

John Rädecker (1885 – 1956)

 

Wikipedia

 

John Raedecker of Rädecker was een van de belangrijkste beeldhouwers van de jaren ’20 en ’30 en werd in zijn tijd beschouwd als de ‘grand old man’ van de Nederlandse beeldhouwkunst. Hij was een virtuoos hakker in steen; ‘niemand kan zo’n huid hakken als John’ zei Mari Andriessen over hem. Zijn beelden zijn vaak grof van vorm, de nadruk ligt op sensitiviteit en sensualiteit. Hij wordt tot de Amsterdamse School gerekend maar bracht een groot deel van zijn leven door in het Noord Hollandse Groet.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kranenburgh, Culturele Buitenplaats in Bergen

 

Foto’s: januari 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea