Ingevulde spiraal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Sjoerd Buisman, 1984-85

 

 

 

 

 

Buisman: “In de jungle van Venezuela had ik groeispiralen en palmen getekend, wat me op het idee bracht om houten spiralen te maken. Ik ontdekte dat het innerlijk van een plant eigenlijk ook een spiraal is waar omheen de knoppen staan of geordend zijn; een dergelijke verschijnsel heet phyllotaxis.”

 

 

 

 

 

Buisman: “Arte povera haalde de natuur in de kunst binnen, en ik nam dat heel letterlijk. Ik wil de natuur niet afbeelden, maar gebruik haar juist als beeldend materiaal.” en ”Natuur is een middel, zoals een schilder zijn verf heeft.”

 

 

 


 

Sjoerd Buisman (1948)

 

website          Wikipedia

 

Natuurmanipulaties

 

Buisman probeert de natuur naar zijn hand te zetten, te manipuleren. Hij leidt en buigt takken die vervolgens in de uitgestippelde richting verder groeien en dwingt zo nieuw vormen af. Hij raakte gefascineerd door groeiprocessen en werkte sindsdien met groei-eigenschappen. Buisman plantte wilgen omgekeerd in de grond en volgde wat er gebeurde. Hij mutileert en schept vervolgens een andere vorm dan de natuur bedoelde. Door zijn ingrepen is hij wel eens beschuldigd van een soort vegetarisch vivisectie.

 

 

 

 

 

 

 


 

Rijksmuseum Twenthe, Enschede

 

Foto’s: december 2013

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea