Krijgers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Compositie door Shinkichi Tajiri, 1961

 

 

 

 

Krijgers en wachters

 

Tajiri maakte zijn eerst serie krijgers toen hij een paar jaar na de oorlog vanuit de VS in Parijs arriveerde en in de leer ging bij Zadkine. Tajiri:

 

Al mijn krijgers zijn pogingen om angsten te bezweren, demonen te verdrijven of nachrmerries te verwerken.” In de oorlog had hij veel medestrijders om zich heen zien sneuvelen en dat had een onuitwisbare indruk gemaakt. “Met mijn beeldhouwkunst probeer ik vorm te geven aan de psychologische littekens die al die indringende ervaringen hebben achtergelaten.” en  “Krijgers, strijders en samoerai, daar heb ik van 1945 tot 1951 een hele serie van gemaakt, bij wijze van therapie denk ik. Om de demonen van de oorlog uit te bannen.”

 

Ook in zijn latere leven maakte Tajiri krijgers.

 

 

 

     

 

 

 

 

 

                                                                                                                 Zonder titel (krijger), 1960

 

 

 


 

Shinkichi Tajiri  (1923-2009)

 

Wikipedia                          www.shinkichi-tajiri.com

 

Tajiri is in Amerika geboren uit Japanse ouders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Japanners beschouwd als staatsvijanden en opgesloten in concentratiekampen, ook Tajiri en zijn familie. Om te ontsnappen aan het kamp meldde hij zich aan bij het leger en vocht mee in Italië. Na de oorlog studeerde Tajiri aan het Art Institute in Chicago, maar vertrok in 1948 naar Parijs uit protest tegen de behandeling die de Japanners in de oorlog hadden ondergaan.

 

In Frankrijk schoolde hij zich verder bij Zadkine en Léger en vestigde zich in 1956 in Nederland. Met Wessel Couzijn, Hans Verhulst, Ben Guntenaar en Carel Kneulman richtte hij in 1959 de ‘Groep A’dam’ op, het werk van de groep werd gekarakteriseerd als ‘de Cobra van de Nederlandse beeldhouwkunst’.

 

 

 

 

 

 

 


 

Cobra Museum, Amstelveen

 

Foto’s: juni 2014 en september 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea