Vrouw van

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portretkop van Nel Wiegersma-Daniëls door Oswald Wenckebach,  1955

 

 

 

 

                               Links: portretkop van Hendrik Wiegersma door Titus Leeser, 1965

 

 

Jeugdliefde

 

Hendrik (Henk) Wiegersma (1891-1969), bijnaam de Wieger, was huisarts in Deurne en daarnaast ook kunstenaar. Hij trouwde na zijn artsexamen en vestiging in Deurne in 1917 met zijn jeugdliefde Petronella (Nel) Daniëls (1895-1962), het echtpaar kreeg vijf zonen. Hun huis werd een cultureel trefpunt waar geregeld mede-kunstenaars langs kwamen en ook bleven logeren, onder andere Zadkine en Permeke waren er te gast. Het voormalig doktershuis in de Noordbrabantse gemeente is nu Museum De Wieger.

 

Wiegertsma schilderde zijn echtgenote vaak, ook na haar dood is hij nog lang doorgegaan met  het - uit zijn hoofd - maken van portretten van zijn vrouw. Maar schreef Omroep Brabant: “Van Hendrik is overigens bekend dat hij de vrouw die zo veel voor hem betekende niet altijd trouw is gebleven.” In 1930 kreeg Wiegersma een verhouding, toen hij echter later iemand ervan verdacht een verhouding met zijn vrouw te willen aangaan, was –mannenlogica-  de wereld te klein. Na deze turbulente periode was de band tussen de echtelieden hechter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specialisme

 

Beeldhouwer Wenckebach was goed in het maken van portretten, hij werd zo vaak gevraagd dat portretering uitgroeide tot een specialisme. Hij heeft in totaal van minstens zeventig mensen het hoofd geboetseerd.

 

 

 


 

Oswald Wenckebach (1895-1962)

 

Oswald Wenckebach begon zijn loopbaan als schilder, tekenaar en graficus. Aangemoedigd door John Rädecker legde hij zich vanaf 1920 volledig toe op het beeldhouwen.

 

Wikipedia

 

 

 

 

                                  hal van Museum de Wieger

 

 


 

Museum de Wieger, Deurne

 

Foto’s: maart 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea