Kopstuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ir. V.W. van Gogh door Han Wezelaar, 1971-72

 

Vincent Willem van Gogh (1890-1978) was een neef van schilder Vincent van Gogh. Zijn ouders waren Theo van Gogh, broer van de schilder, en Johanna Bonger; zijn kleinzoon cineast Theo van Gogh werd in 2004 vermoord door een moslim-extremist..

 

 

 

 

 

Omstreeks 1960 antwoordde van Gogh op de vraag of hij op de schilder leek: “Jazeker, ik ben typisch voor de familie, er waren broers en zusters van Vincent met hetzelfde profiel.”

 

 

 

Van Gogh erfde de kunstverzameling van zijn ouders, waaronder honderden schilderijen, tekeningen en brieven van zijn oom Vincent. Hij bracht de verzameling onder in de Vincent van Gogh Stichting en droeg het geheel over aan de staat. De collectie is ondergebracht in het Vincent van Gogh Museum dat in 1973 haar deuren opende.

 

 

 

 

 

 

 

Een maand voordat de Duitsers Nederland binnenvielen, was de beeldhouwer Han Wezelaar verhuisd naar het kunstenaarsdorp Laren. Jan Teeuwisse schrijft in 2004 in zijn monografie over Wezelaar dat de kunstenaar vriendschap sloot met verschillende inwoners waaronder de “verzamelaar Vincent Willem van Gogh”.

 

“In de Hongerwinter fietste Wezelaar van Laren naar Alkmaar om in opdracht van ir. Van Gogh een schilderijtje van diens beroemde oom - opgerold in Wezelaars fietstas - met De Wolff Peereboom te ruilen voor een vrachtauto vol levensmiddelen. Van Gogh had de zorg over een aantal onderduikers en het einde van zijn voorraden was in zicht. Wezelaar vertrok op 7 februari om zes dagen later in Alkmaar te arriveren. Onderweg bivakkeerde hij bij Wiegers, Havermans, Worm, Radecker en Harry Kuyten. Triomfantelijk reed hij op 17 februari Laren binnen met de goedgevulde vrachtwagen waarvan heel Laren mocht profiteren. Als dank kreeg Wezelaar van de ingenieur een tekening van Vincent van Gogh.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Han Wezelaar (1901-1984)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Vincent van Goghmuseum, Amsterdam

 

Foto’s: november 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Nederlandse Musea