Vredesduif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote gouden vette vredesduif door Marte Röling, 2002

 

 

Voor de Floriade van 2002 in de Haarlemmermeer maakte Röling drie enorme duiven, ze gaf hen een laagje bladgoud en door grootte en kleur dragen de vogels in drieëenheid in kapitalen en met uitroeptekens hun boodschap VREDE!!  uit.

 

 

 

 

 

 

Diaspora

 

Na de wereldtuinbouwtentoonstelling gingen de drie duiven uiteen. Op de dakrand van het museum de Fundatie te Zwolle blinkt een gouden vette duif, een tweede is gespot bij het stadsdeelkantoor van ZuiderAmstel in Amsterdam. De derde stond op ArtZuid 2013 en behoort tot de particuliere collectie van een interieurontwerper uit het Gooi.

 

 

 

 

 

 

Wereldvogel

 

De duiven bleken vruchtbaar, op diverse plaatsen streken nakomelingen van verschillende grootte en pluimage neer. Op de brandweerkazere in Geldermalsen symboliseert vanaf 2008 een zilveren exemplaar het uitvliegen van de brandweermannen. Op een brug in Alkmaar zit sinds 2008 een kolonie van 23 gouden vogels en Weesp heeft vanaf 2005 een priëel met 16 duifjes in diverse kleuren en patronen ter herinnering aan het stadsfeest dat jaar.

 

Op de vraag of de duif een handelsmerk van haar is, antwoordde Röling: "Ik wil dat het duifje de wereld overgaat. Dat ze zich wereldwijd verspreiden.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Marte Röling (1939)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Museum de Fundatie, Zwolle

 

Foto’s: februari en december 2015

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Beelden in Museum de Fundatie