Steigerend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paarden door John Rädecker, 1936

 

 

In 1934 kreeg John Raedecker of Rädecker de opdracht trapversieringen te maken voor het te bouwen Van Abbe-museum in Eindhoven. Twee jaar later werd het nieuwe museum opgeleverd met steigerende paarden langs de trap naar het bordes en hoofdingang. Het museum werd gebouwd door sigarenfabrikant en kunstverzamelaar Henri van Abbe.

 

 

 

 

 

 

Vrij

 

De paarden zijn vrijstaand. Aan het begin van de 20e eeuw overheerste de ‘bouwbeeldhouwkunst’, beeldhouwwerk was geïntegreerd met de architectuur. Eind jaren twintig, maar vooral in de jaren dertig raakte het beeldhouwwerk steeds meer los van de achtergrond, los van gevels, muren en brugleuningen, en veroverde een zelfstandig ‘vrij’ bestaan.

 

Van Rädecker zijn verschillende tekeningen met steigerende paarden bekend, het thema was geliefd. Zijn broer Antoon Rädecker maakte in 1930 twee bereden, steigerende paarden en de stadsbeeldhouwer van de hoofdstad Hildo Krop maakte in 1932 voor een brug in Amsterdam Zuid een steigerend paard met een meisje tussen de voorbenen.

 

 

    

 

                                      Antoon Rädecker, 1930

                  

 

                                                       Hildo Krop, 1932

 

 

 

 

 

De paarden bij de entree waren een vernieuwing ten opzichte van de grauwende of wachtende leeuwen die gebruikelijk waren in een dergelijke situatie.

 

Rädecker was een van de belangrijkste beeldhouwers van de jaren ’20 en ’30 en werd in zijn tijd beschouwd als de ‘grand old man’ van de Nederlandse beeldhouwkunst. Hij was een virtuoos hakker in steen; ‘niemand kan zo’n huid hakken als John’ zei Mari Andriessen over hem. Zijn beelden zijn vaak grof van vorm, de nadruk ligt op sensitiviteit en sensualiteit. Hij wordt tot de Amsterdamse School gerekend maar bracht een groot deel van zijn leven door in het Noord Hollandse Groet.

 

 

 

 

 

 


 

John Rädecker (1885-1956)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

 

 

 

                              zestiger jaren

 

 

                             

 

                                  zeventiger jaren

 

 

 

 


 

Van Abbemuseum, Eindhoven

 

Foto’s: november 2013

 

 

Startpagina