Spiraalvorm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phyllotaxis duval door Sjoerd Buisman, 1999-2000

 

 

 

 

 

 

Rangschikking

 

De term fyllotaxis of phyllotaxis staat voor de rangschikking van bladeren rond de stengel van een plant. De rangschikking kan bijvoorbeeld spiraalvormig, tegenover elkaar staand of in kransen zijn. Vaak komt de spiraalvormige schikking voor (Wikipedia).  Duval is afgeleid van de plaats in Normandië waar Buisman een huis heeft: La Ferričre-Duval.

 

 

 

 

 

 

Plastische gebeurtenissen

 

Voor het beeld Phyllotaxis duval zijn stukken boomstam op elkaar gestapeld, de zaagsneden staan in een hoek waardoor de herschapen boomstam omhoog spiraliseert. Buisman: “Als de natuur z’n werk doet, kun je daar ongelooflijk veel materiaal uithalen. Kijk naar een boom die maretakken produceert - een parasiet met een soort gezwellen die prachtig uitlopen -, of een boom die wordt ingesnoerd door een andere waardoor er interessante tordures en vervormingen ontstaan. Dat soort fenomenen in de natuur noem ik ‘plastische gebeurtenissen’.

 

Zo’n gebeurtenis levert vaak fraai materiaal op voor een beeld. De natuur wordt dan als het ware zelf beeldhouwer. Ik manipuleer die processen vervolgens een beetje en geef ze daarna sterk geabstraheerd weer. De natuur in zijn meest pure vorm weergeven, vind ik niet spannend; daar geniet ik van maar ik kan er in mijn werk niets mee. Groeiprocessen daarentegen fascineren me en ook het ‘decay’, het afsterven van bladeren en bomen. Het meest wezenlijke daarvan maak ik in mijn werk zichtbaar.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Sjoerd Buisman (1948)

 

www.sjoerdbuisman.nl            Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Kranenburgh, Culturele Buitenplaats in Bergen

 

Foto’s: augustus en september 2015

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld