Dijkwerkers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dijkwerkers door Hildo Krop, 1932

 

 

 

 

Monument

 

Vijf jaar nadat het werk was begonnen, werd op 28 mei 1932 het laatste gat, het sluitgat, in de Afsluitdijk gesloten. Toen de afsluiting een feit was, blies een orkest aan scheepsfluiten twee minuten lang over het water en de dijk.

 

De plaats op de dijk waar het gebeurde, heet de Vlieter, en het monument dat in 1933 opgericht werd, heet het Vlietermonument.

 

Het ontwerp was van de architect Willem Dudok en daarom wordt het monument ook aangeduid als het Dudok-monument. Opdrachtgever was NV Maatschappij tot uitvoering van Zuiderzeewerken, na de voltooiing is het monument overgedragen aan de Staat der Nederlanden.

 

 

 

Op het plateau dat uitzicht geeft over het IJsselmeer, hangt een groot reliëf van de hand van Hildo Krop waarop drie steenzetters ofwel dijkwerkers zijn te zien. Boven hun hoofd de tekst:

 

      Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst

 

Bovenin de uitkijktoren is er uitzicht over de Waddenzee.

 

 

 

               

 

De dijk kort na de sluiting: aan beide zijden worden de golven nog evenhoog opgezweept.

 

 

 

 

                                                     Hildo Krop werkend aan de klei-versie

 

 

 

 

Hommage

 

Hildo Krop lijkt zich bij het maken van het reliëf gebaseerd te hebben op een foto van de beroemde fotograaf Roman Vishniac (1897-1990). Maar het monument is van 1933 en de foto van 1939. In dat jaar fotografeerde Vishniac het leven in het Joodse werkdorp Nieuwesluis in de Wieringermeerpolder. Vishniac heeft de foto -spiegelbeeldig- geënsceneerd op basis van het reliëf of de foto is verkeerd afgedrukt.

 

 

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Maar ook buiten de hoofdstad is werk van hem te zien: dit monument op de Afsluitdijk en de vrouwenfiguur die onderdeel is van het verzetsmonument in zijn geboorteplaats Steenwijk.

 

Krop werd een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

                        

 

 

 

 


 

Afsluitdijk

 

Foto’s:  april 2011

 

 

Startpagina