de Hulk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AVL-men of Vastberaden door Atelier van Lieshout, 2001

 

 

Logo bank

 

In 2001 maakte Atelier van Lieshout twee groene AVL-mannen voor de Rabo-bank in Uithoorn. Eén man staat binnen te wachten voor het loket en ziet zijn groene kameraad buiten met gezwinde pas aan komen lopen. De lopende man is geďnspireerd op het logo van de bank. In de volksmond heette het beeld vanwege de kleur al snel ‘de hulk’.

 

 

 

 

 

 

Rustplek

 

Beschrijving Collectie Rabobank: “Het duo kwam voort uit verschillende schetsen en maquettes die werden gemaakt voor de vrijstaat AVL-ville van de kunstenaar in Rotterdam. De geslechte grens tussen kunst en functionaliteit valt ook hier weer op. De groene man buiten baant zich een weg naar de bank, terwijl de tweede figuur binnen hem lijkt te verwachten. Op zijn armen draagt hij twee stoeltjes waarop andere bezoekers even kunnen gaan zittten.”

 

Waders

 

Het is opvallend dat beide figuren waden. Bij de hulk buiten staat het tegel-oppervlak tot boven de knieën, de persoon binnen staat tot zijn middel in de tegels. Begint het hun financiëel naar de lippen te stijgen? Dreigen ze te verdrinken in financiële zorgen? Zakken ze weg in een moeras aan schulden? Zijn ze de vaste grond onder hun voeten aan verliezen en dreigt ondergang?

 

 

 

 

 

 

Modulaire mannen

 

De AVL-man is de nieuwe mens, de mens als machine, gevormd naar de gemiddelde afmeting van alle mannen uit de hele wereld.  De nieuwe man heeft een lengte van 169, een breedte van 55 cm en een lid van 4 cm doorsnede dat onder een hoek van 15 graden een erectie heeft. Dat laatste onderdeel ontbreekt vaak of meestal bij de beelden, het kan als een module aangeschroefd worden. Het hoofd is een omgekeerde hartvorm. De AVL-man kan ook tot opgeblazen zijn zoals bij de Rabo-mannen.

 

De modulaire AVL-man werd in 1999 ontworpen en heeft enige jaren bestaan. In 2002 is de modulaire man nog toegepast in een werk maar vanaf 2001 werden de figuren van AVL vloeiender, ronder.
 

Joep van Lieshout (1963, Nederland)

 

Van Lieshout heeft een aantal kunstenaars en medewerkers om zich heen heeft verzameld in Atelier van Lieshout (AVL) met wie hij sinds 1995 zijn projecten op het grensvlak van kunst, design en architectuur uitvoert.

 

www.ateliervanlieshout.com

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Uithoorn, Sportlaan 10

 

Foto’s:  september 2012

 

 

Startpagina