Pinguinhelm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Penguin helmet door Joost van den Toorn, 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een helm voor een vogelkop met daarop als pluim een kerk die het hoofd met voeten treedt. Een pluim op de helm diende ooit om aan te geven van welke partij de gehelmde was, welke heer hij diende. De pinguin dient, of gaat gebukt onder, zijn schepper, gesymboliseerd in de vorm van een kerk.

 

Van Joost van den Toorn wordt gezegd dat zijn beelden letterlijk zijn en overdrijven, en dat een intuďtieve werkwijze hem inspireert. Die werkwijze laat beelden ontstaan uit innerlijke noodzaak. Naar eigen zeggen maakt Van den Toorn zijn beste werk wanneer hij zijn rationele keuzes loslaat en maar ‘wat doet’. Veel van zijn werk is beladen met verwijzingen naar religie, oorlog en dood.

 

Waartegen moet de pinguin zich pantseren als onderdaan in de schepping?  Het beeld is gemaakt in 2002. In januari dat jaar stierven duizenden kuikens van pinguins de hongerdood omdat ijsbergen de weg afsneden tussen de ouders en de jongen in de kolonies. Misschien werd de beeldhouwer geraakt door dat bericht.

 

 

 

 

 

 

 


 

Joost van den Toorn (1954)

 

Maakt moderne figuratieve beeldhouwkunst in brons en keramiek, geďnspireerd op Gotiek, Etnografica, Outsiderkunst, met een scheutje zwarte humor:

 

www.joostvandentoorn.nl

 

Wikipedia

                                                                                

 

 

 

 


 

Herfstpark, Nieuw Vennep, gemeente Haarlemmermeer

 

Foto’s:  oktober 2013

 

 

Startpagina