De moderne mens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modern man door Atelier van Lieshout, 2006

 

 

 

 

 

Kroon op de evolutie

 

Een interessant wezen dat na een lange evolutie zich ontwikkelde in de groep primaten, loopt op twee benen, kan werktuigen gebruiken, communiceert met gesproken taal en heeft zelfbewustzijn. Het wezen noemt zichzelf mens, en om zichzelf te onderscheiden van zijn wat minder ontwikkelde voorgangers die toch ook al mensen waren, noemt hij zichzelf de moderne mens.

 

De moderne mens denkt over vrije wil te beschikken, hijzelf kan beslissen hoe hij in het leven staat en hoe het leven ingericht wordt, is zijn idee. Dissidente stemmen laten horen dat dit een illusie is, de menselijke geest is op zijn minst onderworpen aan genen, hormonen, chemische stoffen en invloeden uit de omgeving. De moderne mens is in wezen door zijn zelfbewustzijn een gekooid wezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KH-man

 

In 2001 heeft AVL de modulaire AVL-man losgelaten, de standaardman met  een lengte van 169 en een breedte van 55 cm heeft enige jaren bestaan. Daarna werden de figuren ronder en vloeiender. De opvolgers van de AVL-man lijken geļnspireerd op de figuren van Keith Haring.

 

 

 


 

Joep van Lieshout (1963, Nederland),  Atelier van Lieshout (sinds 1995)

 

Van Lieshout heeft een aantal kunstenaars en medewerkers om zich heen verzameld in Atelier van Lieshout (AVL) met wie hij sinds 1995 zijn projecten op het grensvlak van kunst, design en architectuur uitvoert. Het is geen collectief maar een bedrijf waar 15-20 mensen werken met een arbeidscontract. Het was uit noodzaak geboren omdat een opdrachtgever niet direct met een kunstenaar wilde werken, alleen met een bedrijf. Toen was daar een dag later het bedrijf Atelier van Lieshout opgericht.

 

www.ateliervanlieshout.com,     Wikipedia AVL,      Wikipedia JVL

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Herfstpark te Nieuw Vennep, Haarlemmermeer

 

Foto’s:  oktober 2013

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld