Triomfzuil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Victory Light Pole door Atelier van Lieshout, 2005

 

 

 

 

 

Rat-race

 

Een prachtig zakenpark in een buitenwijk van Nieuw Vennep gesitueerd vlakbij de A4 tussen Amsterdam en Den Haag en vlakbij Schiphol. Kan het idealer. Ja dat kan, het park is ingericht als een utopia voor de kantoormens, met een leuke tuin, eendenvijver en rondom kunst waar de kantoortijger zich in pauzes kan verpozen en opladen.

 

Atelier van Lieshout wilde tegenwicht bieden aan deze schijnbaar idyllische wereld. Achter de facade van dit gelukkige plaatje woedt de strijd om het bestaan, is de rat-race in volle gang, uiteindelijk draait het gewoon om geld en positie. Dat wordt uitgebeeld in de Triomfzuil die bij de ingang van het kantoorpark staat. Managers vechten zich naar boven langs een lantaarnpaal, en aldoende trappen ze naar beneden. Degene die bovenaan de piramide staat, steekt zijn vuist in de lucht als overwinningsgebaar. De onderste man ligt op de knieën, de anderen gaan via zijn rug omhoog.

 

 

 

 

 

 

Beetje pesten

 

Van Lieshout in 2008: “In onze maatschappij zijn welzijn en productiviteit volkomen met elkaar verknoopt geraakt. Je moet daar ook niet al te verheven over doen. Als ondernemers roepen dat ze zich zo druk maken over het welzijn van hun werknemers denk ik altijd: ja, ja en voor wat hoort wat.” Hij [van L] grinnikt. “Ik heb wel eens een beeld gemaakt voor zo’n echt high-tech kantorenpark, waar werknemers zogenaamd worden gekoesterd. Daar heb ik een grote lantaarnpaal neergezet die is opgebouwd uit zakenmannetjes die over elkaars hoofden naar de top klimmen. Dat is de rol van kunst op zo’n plek: een beetje ontregelen, een beetje pesten.”

 

 

KH-man

 

In 2001 heeft AVL de modulaire AVL-man losgelaten, de standaardman met  een lengte van 169 en een breedte van 55 cm heeft enige jaren bestaan. Daarna werden de figuren ronder en vloeiender. De opvolgers van de AVL-man lijken geďnspireerd op de figuren van Keith Haring.

 

 

 


 

Joep van Lieshout (1963, Nederland)

 

Van Lieshout heeft een aantal kunstenaars en medewerkers om zich heen heeft verzameld in Atelier van Lieshout (AVL) met wie hij sinds 1995 zijn projecten op het grensvlak van kunst, design en architectuur uitvoert.

 

www.ateliervanlieshout.com

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Bedrijvenpark Nieuw Vennep Zuid

 

Foto’s:  september 2012

 

 

Startpagina