Hybride

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hert door Tom Claassen, 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hybride

 

Door de gemeente Haarlemmermeer wordt het dier eland genoemd, Tom Claassen zelf houdt het algemener en duidt het aan als hert. Het gewei is bij deze duidingen doorslaggevend want het lijf van het dier heeft veel meer weg van een neushoorn of beer.

 

Claassen creëerde hetzelfde jaar ook een nijlpaard voor IJburg in Amsterdam en noemde het rhino (afkorting voor neushoorn). In 2011 maakte Claassen beesten met de aanduiding eland/buffel. Claassen helpt de schepping een handje en creëert varianten op bestaande soorten. Met ‘Haircut’, een beeldje even verderop het plein, heeft hij zelfs een nieuwe harige soort geschapen. Ook met 'Groot nieuw wit beest’ deed hij in 2010 een toevoeging aan het soortenpalet.

 

 

 

 

 

Genoeg is genoeg

 

Het Herfstpark is ontworpen, zo schreef de landschapsarchitect, als een ode aan de bomen en er is volop mogelijkheid voor mijmeren of een activiteit als jeu de boules. Bovendien kwamen er overal sokkels voor sculpturen. Het idee was een beeldenpark te maken dat door de jaren heen zou groeien. Het hert was het eerste beeld dat geplaatst werd.

 

In 2004 werd het Herfstpark opgeleverd. Een bewoner weet te vertellen dat er al enige jaren geen beelden meer toegevoegd zijn. Anno 2013 staan er zes kunstwerken en verschillende lege sokkels. Een verslag van de gemeente over de ‘Herfstparkbijeenkomst’ in 2009 waar omwonenden hun grieven en suggesties kwijt konden over de inrichting van het Herfstpark, verklaart waarom. Het bleek dat men vond dat de jeu de boulebaan weg kon want hij werd toch alleen maar gebruikt door katten, en dat er wel genoeg kunst was..

 

Naschrift: In ‘Infor Meer’, een krant van de gemeente Haarlemmermeer, van 3 maart 2016 blijkt dat er toch is uitgebreid. Er is werk van Atelier van Lieshout en Adam Colton bijgeplaatst; in totaal staan er nu negen beelden, de tiende zou snel komen waarme de invulling van de sokkels voltooid is.

 

 

 


 

Tom Claassen (1964)

 

www.tomclaassen.com                 Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Herfstpark, Nieuw Vennep  Haarlemmermeer

 

 

Foto’s:  oktober 2013

 

 

Startpagina