Dwaze Moeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dwaze Moeder door Auke Hettema, 1990

 

 

Met een staatsgreep kwamen in Argentinië in 1976 militairen aan de macht en er volgde een periode van staatsterrorisme die de Vuile Oorlog wordt genoemd. De junta zette onwettige arrestatie, marteling, moord en verdwijning in om hun tegenstanders de mond te snoeren. Moeders gingen over tot een stil protest. Met een witte hoofddoek om liepen en lopen zij nog wekelijks  hun rondes in de hoofdstad om aandacht te vragen voor hun vermisten.

 

 

Madres

 

De moeders lopen sinds april 1977 zwijgend op donderdag rondjes rond de piramide op het Meiplein (la Plaza de Mayo) in Buenos Aires. De piramide herdenkt de meirevolutie van 1810 waamee onafhankelijkheid van Spanje werd afgedwongen. De moeders willen weten waar hun kinderen zijn gebleven en hebben met hun protest aandacht van de hele wereld gekregen. De groep is uitgegroeid tot een mensenrechtenorganisatie.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

Steun aan Argentijnse moeders

 

In 1984 werd het comité SAAM omgezet in de stichting SAAM opgericht., Het staat voor Steun aan Argentijnse moeders, Liesbeth den Uyl was voorzitter. Het had als doel de Dwaze Moeders in Argentinië te steunen in hun strijd om opheldering over hun kinderen. De stichting lijkt niet meer te bestaan.

 

 

Standbeeld

 

Osdorp heeft een pleintje naar de protesterende moeders genoemd en een standbeeld geplaatst. In 1986 werd het plein omgedoopt en een plaquette onthuld. Op de stenen tegel staat te lezen: ‘In verbondenheid met de strijd van de moeders in Argentinië  13-3-1986’. Twee leden van het comité Dwaze Moeders, Hebe de Bonafini (voorzitter) en Maria Sortera de Castro, waren bij de onthulling aanwezig. Oktober 1990 is het standbeeld toegevoegd.

 

 

 

                                     

 

 

Het informatiebord bij het monument:

               Van 1976-1983 vedwenen in Argentinië 30.000 personen. Moeders van verdwenenen vroegen om opheldering.

               Hun groep werd een grote mensenrechtbeweging. Opheldering bleef uit. Hun strijd gaat door.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                           Buenos Aires, Plaza de Mayo 2005

 

 

Staatsbezoek

 

In 2006 maakte koningin Beatrix zich op om Argentinië officieel te bezoeken. Het ‘Comite Argentinië Een Beetje Anders’ had voor haar een alternatieve reisgids samengesteld en wilde dat aanbieden, maar Beatrix weigerde het in ontvangst te nemen en vertrok. Het Comite heeft de gids afgeleverd bij paleis Noordeinde en vervolgens bloemen gelegd bij het monument Dwaze Moeders in Amsterdam.  Er is toen afgesproken om vanaf dat moment jaarlijks op 24 maart (de dag van de staatsgreep in 1976) bij het monument een herdenking te organiseren.

 

 

 


 

Auke Hettema (1927-2004)

 

Auke Hettema studeerde vanaf 1947, gelijktijdig met zijn tweelingbroer Renze Hettema, beeldhouwkunst bij onder anderen de hoogleraar Piet Esser aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hettema heeft een oeuvre opgebouwd met religieuze beelden, portretbusten en een scala aan monumenten. De beeldhouwer was ook maatschappelijk betrokken, hij maakte een serie 'Dwaze moeder-beelden'.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dwaze Moedersplein,  Amsterdam Osdorp

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp