Maria en Engel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria en Engel door Renze Hettema, 1963

 

 

Vlakbij de Lucaskerk aan de Osdorper Ban / Reimerswaalstraat staat de Lucasschool, een basisschool gebouwd in de tijd dat de wijk uit de grond gestampt werd op tuindersgrond ten westen van de stad. Op het schoolplein staat een beeld van Renze Hettema uit de jaren dat de beeldhouwer een overgang doormaakte van figuratief naar abstract werken.

 

 

 

 

 

 

Lucas, Maria en de engel

 

Het onderwerp, Maria en de Engel, wijst naar de identiteit en de naam van de school. Het evangelie naar Lucas verhaalt in het Nieuwe Testament over gebeurtenissen die de andere drie evangeliŽn niet beschrijven. Lucas vertelt dat de engel GabriŽl aan Maria de komst van een baby aanzegt. De engel tegen Maria volgens Lucas 1 vers 31:

"En zie, je zult zwanger worden en een zoon baren en je zult Hem de naam Jezus geven".

 

Engelachtig

 

De tweeling Hettema moet een zwak hebben gehad voor Bijbelse engelenverhalen. Al in 1954 maakte Renze Hettema het beeld ĎPetrus en de engelíen in 1963 voor de school deze Maria en engel. Zijn beeld Jacobus en de engel stamt uit 1967-68. Auke Hettema maakte eveneens engelenbeelden: Vechtende engelen voor de stad Nijmegen (1964), een Zonne-engel voor het Diakonessehuis Hilversum en voor dit instituut tevens een penning met Jacob en de engel (1964).

 

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††† Voorstudie Jacob en de engel door Renze Hettema, 1966 (Part. coll.)

 

 

 

 

 

 

 


 

Renze Hettema (1927-2008)

 

Hettema werkte in het begin van zijn loopbaan na een klasssieke opleiding figuratief. Via abstraherende figuratie eindigde hij uitendelijk abstract.

 

Wikipedia

 

website

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Notweg,Amsterdam Osdorp

 

Fotoís:maart 2011

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Osdorp